Barack Obama, după atacul armat din Atlanta: Violenţa împotriva asiaticilor trebuie să înceteze

Data publicării:
barack obama
Barack Obama face apel la încetarea violenţei împotriva asiaticilor în SUA. Foto: Scott Olson/ Getty Images

Fostul preşedinte american Barack Obama a lansat, miercuri, un apel la "încetarea violenţei împotriva asiaticilor", după un atac armat soldat cu opt morţi, între care şase femei de origine asiatică, în trei saloane de masaj în regiunea orașului Atlanta, statul american Georgia, relatează AFP.

"Chiar dacă motivaţiile atacatorului nu sunt încă stabilite, identitatea victimelor ilustrează o creştere îngrijorătoare a violenţei împotriva asiaticilor, care trebuie să înceteze", a scris democratul, pe Twitter. El a deplâns, în acelaşi timp, și "epidemia de violenţe cu armă de foc" din SUA, potrivit Agerpres.

"În timp ce noi ne batem împotriva pandemiei, am continuat să neglijăm epidemia de violenţe cu arme de foc care durează de mai mult timp în America", scrie fostul preşedinte.

"Împuşcăturile de ieri ne amintesc încă o dată în mod tragic că avem încă multe de făcut pentru a aplica legi care încadrează armele de foc şi pentru a eradica ura şi violenţa din societatea noastră", a continuat Barack Obama.

Opt persoane, între care şase femei de origine asiatică, au fost ucise marţi în trei atacuri distincte cu focuri de armă în saloane de masaj de lângă orașul Atlanta. Un suspect, presupus a fi la originea tuturor acestor violenţe, a fost arestat după câteva ore, a anunţat poliţia, citată de AFP şi Reuters.

Primul atac a început la ora locală 17:00 la Young's Asian Massage în comitatul Cherokee, la aproximativ 65 de km nord de oraşul Atlanta, soldându-se cu patru morţi şi un rănit, a declarat căpitanul Jay Baker, de la departamentul şerifului din comitatul Cherokee.

Două femei de origine asiatică figurează printre persoanele ucise în acest salon, precum şi alte două persoane, a precizat el. Persoana rănită este de origine hispanică.

La Atlanta, capitala statului american Georgia, un al doilea atac a avut loc cu puţin timp înainte de ora locală 18:00 în salonul de masaj Spa Gold. Poliţia alarmată pentru "un furt calificat în curs" a găsit la faţa locului trei femei ucise, a declarat presei şeful poliţiei, Rodney Bryant.

Într-un alt spa, specializat în aromaterapie, o a patra victimă, tot o femeie, a murit în urma unei răni de la glonț, a precizat Rodney Bryant. Cele patru victime din Atlanta erau toate de origine asiatică.

Suspectul Robert Aaron Long, un tânăr alb de 21 de ani, a fost arestat în jurul orei locale 20:30 în comitatul Crisp, după o cursă de urmărire la peste 240 km de Atlanta.

El a afirmat că atacurile sale nu au avut o motivaţie "rasistă", a indicat poliţia miercuri dimineaţa.

Rodney Baker a declarat pentru Reuters că anchetatorii au "convingerea" că suspectul este autorul celor trei atacuri. Un comunicat distinct al Departamentului poliţiei din Atlanta afirmă că suspectul este la originea tuturor atacurilor, pe baza probelor furnizate de înregistrări video de la locul faptelor.

Creștere a violenței împotriva persoanelor cu origini asiatice din SUA

Aceste atacuri au intervenit într-un context de recrudescenţă a acţiunilor violente împotriva asiaticilor în SUA, alimentând temerea că afacerile gestionate de persoane de origine asiatică ar putea fi ţinta atacurilor.

Potrivit unui raport al grupului care luptă împotriva discriminărilor Stop AAPI (Americani de origine asiatică şi din insulele Pacificului), între martie 2020 şi februarie 2021 aproape 70% dintre persoanele asiatice interogate au declarat că au fost victime ale hărţuirilor verbale iar una din zece a afirmat că a fost agresată fizic.

Deşi este uneori dificil de stabilit motivul xenofob al unui atac, numărul acestor crime aproape s-a triplat, ajungând de la 49 la 122, anul trecut, în cele mai mari 16 oraşe americane, potrivit unui studiu al Center for the Study of Hate and Extremism.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri