Sari la conținut

Băsescu, scrisoare pentru Trump: Putin nu vrea să facă America măreață din nou

Fostul președinte Traian Băsescu, președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, și alți 15 foști și actuali lideri din Europa Centrală și de Est îi cer președintelui ales al SUA, într-o scrisoare obținută de Washington Post, să nu relaxeze sancțiunile impuse Rusiei și să nu se alieze cu Vladimir Putin.

trump getty

FOTO: Gulliver/GettyImages

„Putin nu dorește măreția Americii. Ca aliați ai SUA, noi vrem asta. Ca aliați legați prin tratate, facem apel la americanii din noua administrație a SUA și din Congres să susțină cu tărie interesele și scopurile noastre comune: pace, forță atlantică și libertate”, se arată în scrisoarea celor 17.

Scrisoarea mai este semnată, printre alții, de fostul presedinte eston, Toomas Hendrik Ilves, de fostul presedinte leton Vaira Vike-Freiberga, și de fostul premier suedez Carl Bildt.

În primul rând, Administrația Trump, nu trebuie să relaxeze sancțiunile impuse Rusiei și nici să accepte tacit anexarea Crimeii, spun semnatarii scrisorii.

„Replicile unui astfel de acord ar zgudui credibilitatea Americii în rândul aliaților din Europa și nu numai. Ordinea internaționala bazată pe regulile de care securitatea occidentală a depins timp de decenii ar fi slăbită. Alianțele, care sunt adevărata sursă a măreției Americii, s-ar eroda. Țările care au plătit cu sânge, bani și capital politic susținerea securității transatlantice se vor întreba dacă America mai este un prieten de încredere”, adaugă semnatarii.

Ca președinte al României, Traian Băsescu s-a pronunțat împotriva recunoașterii Crimeii ca parte a Federației Ruse, dar, în toamna anului trecut, a declarat într-o emisiune televizată că România ar avea ceva de oferit Moscovei în schimbul acceptării unirii cu Republica Moldova. „România are ce da la schimb Rusiei. Eu aș recunoaște anexarea Crimeei. Crimeea nu se mai întoarce la Ucraina cât e lumea”, spunea fostul șef al statului.

Pe aceeași temă