Sari la conținut

Bela și Marta Karoly, acuzați că au „ignorat un abuz sexual”

Soții Bela și Marta Karoly sunt dați în judecată de o fostă gimnastă americană, care îi acuză că știau de abuzurile sexuale ale unui medic și pur și simplu au ignorat situația. Mai mult, cei doi sunt acuzați că au creat un „mediu toxic” prin lovirea, intimidarea și oprirea hranei și a apei gimnastelor la ferma lor din Texas, unde au și un centru de pregătire al gimnastelor, relatează CNN

bela si marta karolyi - latimes

Foto: latimes.com

Fosta gimnastă îi acuză pe medicul Larry Nassar că a agresat-o sexual și pe Bela și Marta Karoly că, deși știau ce se întâmplă, au ignorat situația. De asemenea, Federația de Gimnastică a SUA este acuzată că a ignorat faptele medicului și chiar le-a ascuns.

Mai mult, potrivit fostei gimnste, antrenorii ar fi creat mediul propice pentru ca medicul Larry Nassar să o agreseze.

Procesul civil a fost intentat, joi, la o instanță din Los Angeles, unde trăiește fosta gimnastă. În plângere nu este dezvăluit numele tinerei ci se folosește pseudonimul Jane LM Doe. Despre ea se știe doar că a făcut parte din lotul național de gimnastică al SUA în perioada 2006-20011 și ar fi fost agresată sexual de acest medic pe când era minoră.

Marta și Bela Karoly și avocații lui Larry Nassar nu au răspuns întrebărilor formulate de CNN.

Federația de gimnastică a SUA a respins acuzațiilor și a precizat că atunci când li s-a atras atenția că acest medic s-ar purta nepotrivit cu gimnastele, Nassar a fost „dat afară și suspiciunile în privința lui au fost trimise la FBI”.

La începutul aceste lui, procurorul general din Michigan a anunțat că reanalizează acuzațiile de abuz sexual formulate împotriva lui Larry Nassar. Bill Schuette a precizat că a preluat o anchetă privind o agresiune sexuală la Universitatea Michigan, unde Nassar a fost profesor.

Marta Karoly s-a retras din funcția de coordonator al echipei naționale de gimnastică a SUA, după ce lotul feminin a dominat competiția de la Jocurile Olimpice de la Rio. Ea a ocupat această funcție din 2001, după ce soțul ei s-a retras. Marta Karoly a antrenat echipa olimpică a SUA din 1996 când au obținut o victorie istorică.

Bela Karoly a primit recunoaștere internațională pentru că a antrenat-o pe gimnasta Nadia Comăneci, notează CNN, care a câștigat cinci medalii de aur în perioada 1976-1980. De asemenea, el a antrenat-o pe Mary Lou Retton care a luat medalia de aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.

Cuplul Karoly a fugit din România în Statele Unite în 1981.

Pe aceeași temă