Biden bagatelizează scandalul documentelor confidenţiale găsite la el acasă: „Au fost depozitate în locul nepotrivit”

Data publicării:
joe biden razand tare
Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a bagatelizat scandalul legat de descoperirea unor documente confidenţiale datând din perioada vicepreşedinţiei sale la un think tank şi în casa familiei sale, spunând este „fără importanţă”. Departamentul de Justiţie a încredinţat ancheta unui procuror special independent, aşa cum a procedat şi în cazul lui Donald Trump.

„Uite, am găsit nişte documente (...) care au fost depozitate în locul nepotrivit, le-am predat imediat Arhivelor şi Departamentului de Justiţie”, le-a spus preşedintele american jurnaliştilor care l-au întrebat în legătură cu acest subiect, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Cred că veţi vedea că este fără importanţă. Nu am nici un regret. Fac ceea ce mi-au spus avocaţii că vor să fac. Exact asta facem”, a continuat el, adăugând că cooperează „în totalitate” cu justiţia.

Aceasta este o afacere delicată pentru Biden, care intenţionează să candideze din nou în 2024, şi pentru democraţi în ansamblu.

Democrații nu au ezitat să-l critice pe fostul preşedinte republican Donald Trump, vizat de o anchetă judiciară pentru că a păstrat cutii întregi cu documente când a părăsit Washingtonul în 2021.

În ce îl priveşte pe preşedintele democrat, primele documente clasificate au fost descoperite pe 2 noiembrie la Penn Biden Center, un think tank din Washington unde Joe Biden avea cândva un birou, şi raportate Arhivelor Naţionale.

În decembrie, avocaţii preşedintelui au găsit apoi, în garajul casei sale din Wilmington, Delaware, „un număr mic de documente” potenţial confidenţiale şi au avertizat Departamentul de Justiţie.

Şi în ianuarie, aceşti avocaţi au scos al lumină un document confidenţial, de data aceasta într-o cameră adiacentă garajului casei. A doua zi, avocatul preşedinţiei a mai descoperit acolo cinci pagini.

Pentru a reduce la tăcere suspiciunile privind „standarde duble”, Departamentul de Justiţie a încredinţat investigaţiile acestui caz unui procuror special independent, aşa cum a procedat şi în cazul lui Donald Trump.

Opoziţia republicană a denunţat comunicarea la limită a executivului. Profitând de uşoara sa majoritate în Camera Reprezentanţilor, ea a iniţiat o anchetă parlamentară şi a cerut mai multe informaţii.

O lege din 1978 îi obligă pe preşedinţii şi vicepreşedinţii americani să transmită Arhivelor Naţionale, la sfârşitul mandatului, toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri