Biden spune că e gata să meargă el însuși la Kiev. Decizia încă nu e luată și sunt vehiculate mai degrabă numele lui Blinken și Austin

Data publicării:
joe biden coboara din avion
Joe Biden spune că este dispus să meargă personal la Kiev Foto: Profimedia Images

Administrația SUA este în curs de a decide dacă va trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina, ca semn de susținere, iar președintele american Joe Biden le-a spus joi reporterilor că este gata să meargă el personal la Kiev.  În cercurile de la Washington se vorbește însă că mai degrabă secretarul de stat american, Antony Blinken, sau secretarul apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă această deplasare, dacă ea va fi decisă, relatează CNN și The Guardian.

Joe Biden a schimbat câteva cuvinte cu reporterii în timp ce se pregătea să urce în Air Force One cu destinația Carolina de Nord.

Reporter: Veți trimite înalți oficiali în Ucraina?

Joe Biden: Luăm această decizie acum.

Reporter: Pe cine veți trimite?

Joe Biden: Ești gata să te duci tu?

Reporter: Dar dumneavoastră?

Joe Biden: Da!

Casa Albă a reluat ulterior comentariile lui Joe Biden, spunând că discuțiile pe tema trimiterii unui oficial american cu rang înalt la Kiev sunt încă în desfășurare și urmează să fie luată o decizie.

„După cum știți, evident că suntem în contact cu guvernul ucrainean în fiecare zi - destul de frecvent și, prin urmare, nu am nimic de anticipat mai mult”, a declarat adjunctul secretarului de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, la bordul Air Force One, la insistențele jurnaliștilor care voiau informații suplimentare.

De când forțele rusești s-au retras din regiunea Kievului, mai mulți lideri occidentali au venit la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul.

Potrivit unei surse familiarizate cu discuțiile de la Washington, citată de CNN, oficialii americani au avut discuții preliminare privind trimiterea unui membru cu rang înalt al administrației SUA în Ucraina. CNN spune că este puțin probabil ca Joe Biden sau vicepreședinta Kamala Harris să viziteze ei înșiși Kievul în viitorul apropiat, oficialii discutând despre trimiterea mai degrabă a secretarului apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken. Cu toate acestea, sursele CNN susțin că o decizie este încă departe de a fi luată, iar vizita ar putea în cele din urmă chiar să nu se materializeze.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut în weekend o vizită surpriză la Kiev, dar oficialii americani au declarat ulterior că  Joe Biden nu are în agendă în prezent o astfel de deplasare. „Nu planificăm în prezent o călătorie a președintelui Statelor Unite în Ucraina”, a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Ea a spus că mai importantă decât o vizită prezidențială este continuarea furnizării de arme și sprijin. „Ceea ce este cel mai important pentru conducerea ucraineană este faptul că le furnizăm rapid arme și că le oferim asistența și sistemele de securitate de care au nevoie și pe asta ne concentrăm”, a declarat Jen Psaki.

Miercuri, Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-a informat despre un nou pachet american de asistență pentru securitate, în valoare de 800 de milioane de dolari, care include 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere și echipamente de protecție împotriva atacurilor chimice.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri