Biden suspendă licențele petroliere vândute de Trump într-o zonă naturală protejată din Alaska

Data publicării:
Joe Biden, la pupitru, gesticulează cu mâna dreaptă
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden va suspenda contractele de forare de petrol și gaze naturale în zona protejată Arctic National Wildlife Refuge din Alaska, în așteptarea unei expertize de mediu. Măsura oprește punerea în aplicare a unei decizii a fostului președinte Donald Trump de a vinde licențe de explorare petrolieră în zonă, relatează BBC.

Sanctuarul natural uriaș din Alaska găzduiește multe specii importante, inclusiv urși polari, caribu (o specie de reni) și lupi.

Cu o suprafață de aproximativ 78.000 km pătrați, Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) este adesea descris ca ultima mare zonă sălbatică a Americii.

În ianuarie, Trump a decis vânzarea drepturilor de foraj petrolier în aproximativ 5% din sanctuar, cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său prezidențial.

În timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, Biden a promis să protejeze astfel de zone.

„Președintele consideră că comorile naționale ale Americii sunt pietre de temelie culturale și economice ale țării noastre”, a spus consilierul pentru climă de la Casa Albă, Gina McCarthy, înr-un comunicat de presă.

Biden „este recunoscător pentru acțiunea promptă a Departamentului de Interne de a suspenda toate contractele de leasing, în așteptarea unei revizuiri a deciziilor luate în ultimele zile ale fostei administrații, care ar fi putut schimba pentru totdeauna caracterul acestui loc special”, a adăugat ea.

Liderii tribali din regiune au salutat această decizie, dar republicanii se opun.

„Vreau să mulțumesc președintelui Biden și Departamentului de Interne pentru recunoașterea greșelilor comise împotriva poporului nostru de către ultima administrație și pentru că ne-au pus pe drumul cel bun”, a spus Tonya Garnett, coordonator de proiecte speciale pentru un guvern tribal local.

Acest lucru demonstrează că vocile triburilor noastre contează”, a adăugat ea.

Decizia administrației Biden a fost criticată într-o declarație comună de senatorii republicani Dan Sullivan și Lisa Murkowski, împreună cu reprezentantul Don Young și guvernatorul Mike Dunleavy.
Această acțiune nu are alt scop decât să obstrucționeze economia Alaskăi și să pună în pericol securitatea noastră energetică, a spus Murkowski.

Contractele de leasing vândute de administrația Trump „sunt valabile și nu pot fi suspendate de guvernul federal”, a spus Dunleavy.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri