Care sunt „armele” Chinei în conflictul cu Trump

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Campaigns In Chicago
Foto: Gulliver/GettyImages

China va rupe relațiile diplomatice cu SUA dacă Administrația Trump recunoaște Taiwanul. Până să se ajungă acolo însă, dacă se va ajunge vreodată, Beijingul are și alte pârghii pentru a sancționa apropierea Washingtonului de autoritățile de la Taipei, scrie New York Times.

Donald Trump Campaigns In Chicago
FOTO: Gulliver/Getty Images

Donald Trump a sugerat recent că ar putea reveni asupra „principiului unei singure Chine”. „Nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de o politică a unei singure Chine, în afara cazului în care încheiem un acord cu China pentru a obţine alte lucruri, inclusiv în comerţ”, a apreciat Trump.

În absența relațiilor bilaterale, SUA au o reprezentanță diplomatică neoficială, Institul American din Taiwan. De asemenea, Washingtonul vinde regimului de la Taipei echipamente militare de ultimă generație, scriu jurnaliștii americani.

China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată şi nu îi recunoaşte independenţa, iar atitudinea lui Trump a iritat deja Beijingul. Dacă președintele ales continuă pe aceeași linie, prima țintă a chinezilor ar putea fi compania americană Boeing. Anul acesta, Boeing ar trebui să finalizeze livrarea de aeronave de pasageri, în baza unui contract în valoare de 11 miliarde de dolari. Nu ar fi prea greu, însă, pentru China să renunțe la Boeing în favoarea marelui rival, Airbus, a scris presa oficială de la Beijing.

În plus, guvernul chinez ar putea vâna companiile IT americane, în baza legilor antimonopol. Anul trecut, Qualcomm, un producător de chipuri din San Diego, a primit a fost amendat de statul chinez cu aproape un miliard de dolari, pentru încălcarea legislației privind brevetele.

Alianță cu Iranul și Coreea de Nord

China este stat semnatar al acordului din 2015 privind ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, în schimbul renunțării la 98% din materialul nuclear. Practic, chinezii acum au acces liber pe piața iraniană și, prin intermediul Teheranului, își pot spori influența în Orientul Mijlociu.

Dacă Trump denunță acordul și încearcă să îl renegocieze, China nu va renunța la schimburile comerciale cu Iranul, izolând astfel SUA, spune Edward E. Chow, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Pe de altă parte, dacă Trump insistă cu nerespectarea „principiului unei sigure Chine”, Beijingul ar putea strânge relațiile cu Coreea de Nord. „Printre instrumentele pe care China le-ar putea utiliza s-ar număra intensificarea comerțului și investițiilor în rudimentara economie nord-coreeană”, spune John Delury, un analist american din Seul. Potrivit acestuia, China ar putea merge chiar mai departe, oferind Phenianului un fel de Plan Marshall pentru revitalizarea economiei.

Beijingul poate pedepsi, în schimb, Taiwanul pentru apropierea de SUA, notează „New York Times”. În cazul în care insula își va declara independența, ceea ce este puțin probabil, ar trebui luată în calcul inclusiv intervenția militară, avertizează Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri