Casa Albă a avut obiecţii în legătură cu capabilităţi antirachetă noi la Deveselu

Data publicării:
DEVESELU 14

Casa Albă a transmis Camerei Reprezentanţilor că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă, scrie Profit.ro și citat de News.ro.

Informaţia este inclusă într-un punct de vedere oficial al Administraţiei Prezidenţiale de la Washington asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) elaborat de către Camera Reprezentanţilor.

„Administraţia are obiecţii în privinţa articolului 1686 (din proiectul de buget al Pentagonului elaborat de Camera Reprezentanţilor – n.r.), care cere Secretarului Apărării să asigure desfăşurarea de capabilităţi antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operaţional”, arată documentul citat.

Profit.ro prezintă mai multe detalii legate de proiectul de buget, inclusiv documentul conţinând punctul de vedere al Casei Albe.

Documentul a fost trimis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor pe 11 iulie. Între timp, pe 14 iulie, Camera a adoptat proiectul de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2018 cu tot cu articolul referitor la scutul antirachetă din România la care preşedintele Donald Trump a avut obiecţii.

„Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfăşoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoaşterea integrală a eficacităţii sale combative sau a consecinţelor neintenţionate ale operării unui sistem de radar şi armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România”, se mai afirmă în punctul de vedere transmis de Casa Albă Camerei Reprezentanţilor.

În plus, draftul de buget alocă aproape 3 milioane de dolari pentru upgradarea infrastructurii bazei aeriene româneşti 71 de la Câmpia Turzii, care de anul trecut dispune şi de 6 avioane americane de tip F16 Fighting Falcon. Acestea fac parte din lotul de 12 aparate second-hand achiziţionate în 2013 de statul român de la cel portughez cu 628 milioane euro, plătibili în 5 ani, sumă în care sunt incluse şi armamentul şi muniţia necesare aeronavelor, precum şi un radar de coordonare. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri