Ce a fost neobișnuit la tornadele din SUA. Climatolog: Este un episod istoric, se vor scrie multe lucrări

Data publicării:
Clădiri distruse de o tornadă în SUA.
Zeci de tornade au lovit în cel puțin cinci state din centrul SUA Foto: Profimedia Images

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit luni seara, la Digi24, despre tornadele devastatoare care au avut loc un Statele Unite. „Vom scrie multe lucrări și va fi înscris în arhivele climatologice acest eveniment. E vorba că au avut loc și noaptea, și spre dimineață”, a spus Bojariu.

Roxana Bojariu, climatolog: Tornade mai apar și în decembrie, dar mai rar. Cele mai multe sunt în lunile de primăvară, și nu doar că sunt mai rare în decembrie, dar această intensitate a tonadelor, numărul lor, dar și manifestarea atât de severă, încât au făcut din acest episod, un episod clar istoric.

Vom scrie multe lucrări și va fi înscris în arhivele climatologice acest eveniment. E vorba că au avut loc și noaptea, și spre dimineață, iar un lucru care le distinge de tornadele obișnuite care de obicei se produc după-amiaza, până în prima parte a nopții. Vorbim de tornadele care au ca factor favorizant inclusiv încălzirea prin radiație solară.

Citiți și:
VIDEO. Seria de tornade violente din SUA îi șochează pe meteorologi. Astfel de fenomene se întâlnesc mai puțin în decembrie

Aici avem însă de a face cu un tip de tornade specifice sudului, sud-estului Statelor Unite, acolo unde în anotimpul rece, foarte importanți sunt și alți factori. Pe de o parte afluxul de umiditate și de temperaturi mai ridicate ale maselor de aer care vin dinspre Golful Mexic, care intră în contact cu aerul rece și uscat ce vine dinspre nord-vest, apărând condiții de instabilitate, dar e vorba și de felul în care vântul variază cu înălțimea. Toate aceste ingrediente pot să determine episoade foarte severe.

Începând din 1950, de când observații despre tornade au început să devină sistematice în SUA, au fost înregistratate doar douătornade de categorie maximă pe scara Fujita, e vorba de tornade de categoria 5. Se presupune că una din tornadele care au măturat sudul și centrul Statelor Unite a avut această magnitudine. E vorba de acea tornadă care o să vedem dacă a fost de categoria 5. A avut un traseu extrem de lung, practic 370 de kilometri, prin patru state. E ceva deosebit. O tornadă care a avut până acum supremația în lungimea traiectoriei a fost cea din 1925, care a parcurs 350 de kilometri. Deci vom doborî recordul, după ce vom verifica toate datele .

Citiți și:
VIDEO&FOTO. „O tragedie de neimaginat”. America, zguduită de imaginile dezastrului lăsat în urmă de zeci de tornade ucigașe

Lumea climatologilor este foarte surprinsă de ce se întâmplă. E clar că avem de a face cu severitate sporită. Avem de a face și cu ipoteza intervenției favorizante a încălzirii globale.

Este un studiu din 2018, care arată că „aleea tornadelor” se deplasează spre est în Statele Unite, din cauza încălzirii globale.

Ce avem aici, 370 de kilometri în 4 ore este ceva deosebit. Tornadele obișnuite din SUA parcurg câțiva kilometri în zeci de minute. Cam ăsta e timpul de viață. Deci, pe măsură ce ne ducem cu scări de timp și spațiale mai mari, începem să avem și întâlnirea cu efectul schimbării climei, dar evident că ne trebuie date mai multe.

Problema este că au avut loc noaptea, și din păcate tornadele sunt dificil de gestionat noaptea, atunci apare și numărul cel mai mare de morți.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri