Ce s-a întâmplat în ultima jumătate de oră din viața lui George Floyd, bărbatul a cărui moarte a generat protestele din SUA

Data publicării:
George Floyd
George Floyd

De cinci zile, Statele Unite sunt zguduite de proteste de o amploare fără precedent în ultimii ani, care au pornit de la cazul lui George Floyd, un bărbat afro-american care a murit în timp ce era în custodia poliței din Minneapolis. Bărbatul de 46 de ani le-a spus în mod repetat polițiștilor care îl imobilizaseră că nu poate să respire. 

Incidentul a avut loc la 25 mai, în fața unui magazin, iar filmările apărute în spațiul public îl arată pe un polițist alb, Dereck Chauvin, ținându-și genunchiul pe gâtul victimei. Între timp, polițistul în vârstă de 44 de ani a fost arestat și acuzat de omor.

Evenimentele-cheie care au dus la moartea lui George Floyd s-au desfășurat pe parcursul a numai 30 de minute. Pe baza relatărilor martorilor oculari, a filmărilor și comunicatelor date de autorități, BBC a făcut o reconstituire.

O bancnotă falsă

Totul a început în momentul în care un angajat al unui magazin a anunțat poliția că a primit o bancnotă falsă de 20 de dolari, în seara zilei de 25 mai. George Floyd venise să cumpere un pachet de țigări de la un supermarket, Cup Foods. Când a primit bancnota de 20 de dolari, vânzătorului i s-a părut că e falsă și conform regulamentului, a raportat la poliție. 

Floyd locuia la Minneapolis de câțiva ani. Se mutase acolo din orașul său natal, Houston. Până de curând lucrase ca paznic la un club din oraș, dar, ca milioane de alți americani, devenise șomer odată cu izbucnirea pandemiei. Bărbatul era un client obișnuit la Cup Foods. Avea o față prietenoasă, era un client respectuos, niciodată nu făcuse probleme, a declarat pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh. Dar patronul nu era la muncă în ziua incidentului, iar angajatul care a raportat bancnota falsă - un adolescent - nu a făcut decât să urmeze protocolul.

Băiatul a sunat la 911 la ora 20:01 și i-a spus operatorului că după ce a observat că bancnota nu e în regulă, i-a cerut lui Floyd să returneze pachetul de țigări, dar acesta a refuzat. Angajatul a spus că bărbatul părea să fie beat și să nu aibă control.

La scurt timp după apel, în jurul orei 20:08, doi polițiști și-au făcut apariția. Floyd stătea împreună cu alte două persoane într-o mașină parcată după colț. După ce s-a apropiat de mașină, unul dintre agenți, Thomas Lane, și-a scos arma și i-a ordonat lui Floyd să stea cu mâinile la vedere. Nu este clar de ce polițistul a considerat necesar să scoată arma. Lane l-a tras pe Floyd afară din mașină și a vrut să-l încătușeze, moment în care bărbatul a opus rezistență. În cele din urmă, polițistul a reușit să-i pună cătușele, explicându-i că este arestat pentru „uz de bani falși”. Floyd s-a liniștit. Dar în momentul în care agenții au încercat să-l bage în mașina lor de patrulare, a urmat din nou o luptă. 

În jurul orei 20:14, Floyd a început să respire greu, a căzut la pământ și le-a spus agenților că este claustrofob. 

Este momentul când la locul scenei apare polițistul Derek Chauvin. El și ceilalți agenți fac o nouă încercare de a-l băga pe Floyd în mașina poliției. În timpul acestor manevre, la ora 20:19, Chauvin îl trage pe Floyd de pe scaunul pasageri, iar acesta cade la pământ. Stă acolo întins, cu fața în jos și având cătușele la mâini.

Din acest moment un martor a început să-l filmeze pe Floyd, care părea să fie într-o stare de suferință. Aceste momente par să fie și ultimele în care bărbatul mai era în viață. 

Floyd a fost imobilizat de polițiști, iar Chauvin și-a pus genunchiul stâng pe gâtul bărbatului. „Nu pot să respir”, a spus Floyd de câteva ori, implorând: „Vă rog, vă rog, vă rog”. 

Chauvin și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde, potrivit raportului procurorului.  Șase minute însă din acest timp, Floyd părea deja să nu mai reacționeze. Bărbatul nu mai spunea nimic, în timp ce martorii la incident le cereau agenților să-i verifice pulsul. Unul dintre polițiști i-a luat încheietura dreaptă, dar nu a depistat niciun fel de puls. Totuși, agenții nu s-au mișcat din loc.

La 20:27, Chauvin și-a ridicat genunchiul de pe gâtul lui Floyd. Inert, bărbatul a fost rostogolit pe o targă și dus cu o ambulanță la spital. 

O oră mai târziu, i-a fost pronunțat decesul. 

Cu o seară mai înainte, Floyd vorbise cu unul dintre cei mai buni prieteni, Christopher Harris, care îl sfătuise să contacteze o agenție pentru angajări temporare. Harris spune că falsificarea banilor nu i-ar fi stat în niciun caz în caracter lui Floyd. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri