Explozii în Texas. Suspectul, ucis după ce a detonat un dispozitiv pe autostradă

Data actualizării: Data publicării:
suspect texas

Poliţia din oraşul american Austin este în alertă maximă, din cauza unor atacuri în serie comise cu colete-capcană. Doi oameni au murit până acum în mai multe astfel de incidente petrecute în capitala statului Texas.

Update 11:00 Un suspect bănuit că ar fi pus la cale exploziile din Austin a fost ucis, în urma unei ample operațiuni a forțelor de ordine, anunță BBC News. Bărbatul ar fi murit după ce a detonat un dispozitiv explozibil, pe o autostradă din nordul orașului. Anchetatorii FBI se află la fața locului și recoltează probe, mai arată sursa citată.

În ultimele ore, imaginile surprinse de camerele de vedere dintr-un supermarket, în care ar apărea suspectul, au fost distribuite de media din SUA, pentru a ajuta la prinderea acestuia.


Autorităţile americane cred că o singură persoană este responsabilă pentru seria de atacuri cu pachete-capcană, care au început la 2 martie. Au pus și o recompensă de peste 100.000 de dolari pentru prinderea autorului, recompensă pe care deja au și mărit-o.

Investigatorii au luat şi o măsură excepţională: i-au cerut public atacatorului să spună ce vrea sau să-şi explice gesturile.

 În acest context, un nou incident a avut loc marți seară, la un centru pentru haine donate din Austin. O persoană a fost rănită în urma exploziei unui colet-capcană.  Victima, un bărbat de 30 de ani, a ajuns la spital cu răni grave, dar care nu îi pun viaţa în pericol. Poliţia a negat, totuși, că ar exista vreo legătură între această deflagraţie şi precendentele cinci incidente similare care au avut loc în Texas.  În coletul care a explodat în această noapte era un dispozitiv incendiar, nu o bombă, ca în cazurile precedente, au precizat forţele de ordine.

Totuși, incidentul s-a petrecut la sfârșitul unei zile în care alte două pachete i-au făcut pe anchetatori să-și extindă investigația.  Unul dintre pachete a explodat la un depozit al poştei americane, FedEx de lângă San Antonio, în Texas. Coletul care a explodat avea ca destinaţie oraşul Austin. Un angajat al companiei a fost rănit. Un alt colet suspect a fost descoperit ulterior tot într-un depozit al FedEx de lângă aeroportul internațional din Austin. Autoritățile au confirmat că între aceste două incidente și precedentele explozii ale unor colete-capcană există o legătură.

În precedentele patru explozii, a fost vorba de pachete lăsate în faţa caselor unor persoane de culoare. Coletele explodau în momentul în care erau deschise. Oficialii nu au anunţat ce tip de explozibil este folosit, însă cazul a fost preluat de agenţii FBI. Potrivit jurnaliştilor americani, nu există informaţii că ar fi vorba de atacuri teroriste, dar nu este exclusă ideea unor răzbunări împotriva minorităţilor.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a murit pe 2 martie, după ce a ridicat o cutie lăsată în faţa uşii locuinţei sale.

Un adolescent a fost ucis pe 12 martie, iar mama sa a fost rănită într-un incident asemănător.

O femeie în vârstă de 75 de ani a fost rănită grav în altă explozie, tot pe 12 martie.

Toate aceste victime sunt hispanici sau afroamericani, iar presa a speculat că este vorba despre atacuri rasiste.

O a patra explozie a avut însă loc pe 18 martie. A fost vorba de un pachet lăsat la marginea unui drum, tot în Austin, iar doi bărbați albi au fost răniți.

În trei dintre cazuri, materialul exploziv a fost confecționat pe baza unor substanțe comune, care se găsesc în orice supermarket. În cazul celui de-al patrulea, exista și un declanșator de la distanță, ceea ce, spune poliția, e mai periculos și mai sofisticat și viza persoane la întâmplare.

Totuși, noile incidente de marți au făcut ca anxietatea în capitala Texasului să crească, iar un congresmen american a descris situația ca „panică absolută”, relatează CNN. Poliția din Austin le-a cerut locuitorilor să fie extrem de vigilenți, să nu se apropie dacă observă ceva suspect și să sune imediat la 911.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri