Sari la conținut

CEO-ul român al ARCA Space din SUA, arestat pentru fraudă

CEO-ul român al unei companii din New Mexico, Dumitru Popescu, care a ajuns în centrul atenţiei în Statele Unite după ce a dezvoltat un vehicul electronic zburător, a fost arestat sub acuzaţii de fraudă şi deturnare de fonduri, relatează The Associated Press, preluată de News.ro.

Potrivit postului local KVIA-TV din El Paso, Dumitru Popescu a fost arestat săptămâna trecută la Jonesboro, în Georgia, iar apoi a fost extrădat în New Mexico.

El este CEO-ul ARCA Space Corporation, o companie cu sediul în Las Cruces, care dezvoltă lansatoare spaţiale comerciale.

Popescu, care deține un pașaport românesc, este vizat de cinci capete de acuzare de deturnare de fonduri, 13 capete de acuzare de fraudă şi un capăt de acuzare de fals.

Potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual din comitatul Dona Ana, Popescu a minţit Anova Technologies, cu sediul la Chicago, pentru a obţine aproximativ 20.000 de dolari.

ARCA Space nu a răspuns imediat unui e-mail trimis de agenţie, precizează AP.

ARCA Space Corporation este o companie aerospațială situată în Las Cruces, New Mexico care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. A fost înființată ca Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, un ONG în România, de către Dumitru Popescu și alți câțiva pasionați de rachete și aeronautică.

De atunci ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane mari stratosferice inclusiv un grup de baloane și a câștigat două contracte guvernamentale, unul cu Guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană. ARCA dezvoltă în prezent un avion suborbital cu motor rachetă, o familie de rachete suborbitale și orbitale și un avion fără pilot stratosferic.

În 2014, ARCA a anunțat că și-a transferat centrul de operațiuni în Las Cruces, New Mexico, Statele Unite ale Americii, acuzând corupția din instituțiile de cercetare din România. Tot atunci compania a transmis că în România activitățile legate de software și dezvoltarea motoarelor rachetă vor continua.

ARCA Space Corporation colaborează cu centrele NASA Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis si Johnson în cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregătirea primului zbor al rachetei ce va avea loc în 2018 de la Wallops Flight Facility, Virginia.

Pe aceeași temă