Acces mai complicat pentru cetăţenii Statelor Unite în spaţiul Schengen din 2021

Data actualizării: Data publicării:
steaguri sua ue shutterstock_1102495340
Foto: Shutterstock

Cetățenii americani care vor să viziteze țările din spațiul Schengen vor trebui să parcurgă în prealabil o etapă birocratică începând din 2021 și nu vor mai putea intra în aceste țări doar pe baza pașaportului. Mai exact, vor fi nevoiți să se înscrie în sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile - ETIAS (prescurtarea de la European Travel Information and Authorization System) pentru a obține o autorizație de călătorie.

steaguri sua ue shutterstock_1102495340
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE. Cu toate că, la prima vedere, poate părea că un sistem de aplicații pentru viză, în realitate nu este așa, scrie ziare.com.

 În prezent, americanii pot călători în țările Schengen pentru maximum 90 de zile folosind pașaportul. Din 2021, ei vor fi nevoiți să se înscrie înainte în acest sistem ETIAS, lucru obligatoriu pentru cetățenii tuturor statelor care nu aparțin UE și care nu au nevoie de viza pentru a intra în spațiul Schengen. Este vorba de o măsură luată din motive de securitate.

Solicitantul trebuie să completeze un chestionar online, ceea ce durează cam 10 minute.  Nu va fi nevoie de o vizită la consulat. În plus, nu vor fi colectate date biometrice. Totuși, există un tarif, de 7 euro ce trebuie achitat.

Odată primit OK-ul, persoană respectivă primește un permis de călătorie valabil timp de trei ani (ce va fi folosit împreună cu pașaportul) sau mai puțin dacă pașaportul expiră înainte de acest termen.

Citiți mai multe detalii pe ziare.com.

O procedură similară trebuie să parcurgă și cetățenii europeni atunci când călătoresc cu avionul spre Statele Unite, chiar dacă sunt cetățeni din state care se bucură de Visa Waiver, adică programul prin care se ridică obligativitatea obținerii unei vize de călătorie în SUA. România, de pildă, nu este în Visa Waiver.


Știrea inițială:

Uniunea Europeană a anunţat vineri că din 2021 cetăţenii Statelor Unite vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, scrie Agerpres.

Americanii trebuie să posede un paşaport valabil, de un card de credit sau de debit şi de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System), informează site-ul www.etiasvisa.com. Minorii vor avea nevoie doar de paşaport şi de înscrierea în ETIAS.

În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.

„La fel ca şi alte ţări şi regiuni din lume, Europa a decis recent să îşi amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migraţia ilegală şi terorismul”, arată site-ul ETIAS.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament. În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri