Cum a intrat în grațiile lui Putin viitorul șef al diplomației SUA

Data actualizării: Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
WASHINGTON - MAY 01: Chairman and CEO of ExxonMobil Rex Tillerson discusses the future of energy technology at the Ronald Reagan International Trade Center May 1, 2006 in Washington, DC. Tillerson and other leaders from the oil business in the U.S. and Saudi Arabia participated in the discussion "The Role for Technology in Meeting Future Energy Challenges," sponsored by the Center for Strategic and Internationl Studies. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Rex Tillerson, directorul companiei petroliere ExxonMobil, a fost nominalizat pentru postul de secretar de Stat al SUA. „Tenacitatea sa, experiența vastă și înțelegerea profundă a geopoliticii îl fac o alegere excelentă”, a spus, într-un comunicat, președintele ales al SUA, Donald Trump.

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Rex Tillerson/ FOTO: Gulliver/Getty Images

Omul de afaceri este un apropiat al Rusiei, fiind chiar decorat de către Vladimir Putin în 2013. Asta ar putea să cauzeze probleme cu confirmarea de către Congres. Voci din ambele partide – Republican și Democrat - au criticat legăturile lui Rex Tillerson cu Kremlinul.

Afaceri și interese în Rusia

Legăturile lui Rex Tillerson cu Moscova datează din perioada când acesta a lucrat pentru Exxon Neftegas LTD, ocupându-se de administrarea câmpurilor petrolifere ale companiei din Rusia și Marea Caspică, informează Washington Post.

Cu doi ani înainte să primească Ordinul Prieteniei de la Vladimir Putin, ExxonMobil a câștigat contractul pentru exploatarea zăcămintelor Rusiei din Oceanul Arctic. Înțelegerea între cele două părți a fost anunțată, la Soci, de însuși președintele rus.

Însă după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, SUA au adoptat o serie de sancțiuni contra Rusiei, sancțiuni care vizează și acordul cu Exxon. Afacerea poate merge mai departe doar dacă Washingtonul renunță la sancțiuni, iar în joc sunt miliarde de dolari, scrie New York Times.

Apropierea lui Rex Tillerson de Rusia lui Putin a provocat deja reacții dure chiar în rândul republicanilor. „Vladimir Putin este o brută, un bătăuș și un criminal, și oricine îl descrie altfel minte”, a declarat John McCain, senator republican de Arizona.

Senatul are ultimul cuvânt

Texanul Rex Tillerson (64 de ani) nu e lucrat niciodată în sectorul public și a ajuns în anturajul lui Donald Trump la recomandarea lui James A. Baker III, fost secretar de stat în Administrația George H. W. Bush. De altfel, în prima parte a campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA, Tillerson l-a susținut pe Jeb Bush, fiul fostului președinte al SUA, pentru care a și donat suma maximă permisă de lege, scrie Washington Post.

Rex Tillerson este puternic susținut de fostul secretar al Apărării, Robert Gates, și de principalul strateg al lui Donald Trump, Stephen K. Bannon, dar ultimul cuvânt îl va avea Senatul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri