Fostul șef al FBI confirmă: Trump i-a cerut să renunțe la ancheta care îl viza pe Michael Flynn

Data actualizării: Data publicării:
FBI Director James Comey Speaks At New York Police Headquarters
NEW YORK, NY - DECEMBER 16: Federal Bureau of Investigation (F.B.I.) Director James Comey answers questions at a press conference after speaking at the New York Police Department Shield Conference on December 16, 2015 in New York City. Comey spoke about terrorist threats facing the United States, the evolution of terrorism and how terrorists communicate over the internet, amongst other topics. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Fostul director al FBI James Comey a confirmat că președintele american, Donald Trump, i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, implicat în afacerea amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA, relatează Agerpres.

FBI Director James Comey Speaks At New York Police Headquarters
FOTO: James Comey / FOTO: Gulliver / Getty Images

Informația apare în mărturia scrisă a lui Comey, citată de AFP și Reuters.

James Comey a declarat că președintele l-a atenționat, pe 27 ianuarie, în cursul unui dineu privat, că se așteaptă la fidelitate din partea sa. „Am nevoie de fidelitate. Aștept fidelitate”, i-a spus Donald Trump.

De asemenea, fostul director al FBI a afirmat că își aduce aminte de nouă discuții private cu Donald Trump în patru luni, trei în persoană și șase la telefon.

Relatând o conversație privată care a avut loc la 14 februarie în Biroul Oval, Comey a scris că Trump a adus discuția despre Michael Flynn, la acea dată consilierul lui pe probleme de securitate națională, și i-a declarat șefului FBI de atunci: "Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl lași în pace pe Flynn. Este un băiat bun".

Potrivit lui Comey, această cerere se referea la orice investigație legată de "falsele declarații ale lui Flynn cu privire la discuțiile purtate cu ambasadorul rus în decembrie", și nu la ancheta mai largă asupra eventualelor legături dintre Rusia și campania electorală a omului de afaceri republican.

"A fost îngrijorător, dat fiind rolul FBI ca serviciu de investigații independent", a scris James Comey.

De asemenea, el a mai povestit detaliat despre un dineu la Casa Albă, la 27 ianaurie, în cursul căruia Donald Trump i-ar fi spus: "Am nevoie de fidelitate. Aștept fidelitate".

"Nu m-am mișcat, nu am vorbit și nici nu mi-am schimbat expresia feței", a scris fostul șef al poliției secrete, descriind "o tăcere jenantă".

Și când președintele, la finalul cinei, a relansat chestiunea fidelității, Comey i-a răspuns că va "mereu va avea parte de onestitate din partea lui", acceptând ulterior cererea lui Donald Trump de a da dovadă de "onestitate fidelă".

James Comey a menționat în declarație că își aduce aminte de nouă discuții private cu Donald Trump în patru luni, trei în persoană și șase la telefon

Acest document de șapte pagini a fost publicat miercuri de Comisia pentru serviciile de informații a Senatului, cu o zi înainte de audierea publică a fostului director al FBI.

El a mai confirmat că și-a notat conținutul discuțiilor sale cu președintele american, așa cum au informat mai multe media americane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri