Kaspersky Lab ar fi compromis o operațiune secretă a SUA împotriva ISIS. Reacția companiei ruse

Data actualizării: Data publicării:
hacker computer shutterstock_360099731
Foto: Shutterstock

Guvernul american și gigantul rus Kaspersky Lab se află în prezent într-o dispută înverșunată din cauza modului în care compania de cybersecurity a acționat în timpul unor operațiuni secrete a SUA care urmărea strângerea de informații despre gruparea teroristă ISIS.

hacker computer shutterstock_360099731
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE 26 martie, 15:32 - În urma acestui articol, compania de cybersecurity a trimis Digi24.ro un comunicat pe care îl redăm integral:

Declarația Kaspersky Lab cu privire la atribuirea atacurilor Slingshot

Kaspersky Lab nu cunoaște identitatea atacatorilor din spatele grupării APT Slingshot sau pe cea a victimelor sale. Ca urmare a datelor anonimizate, ne este imposibil să spunem cine sunt țintele vizate. Tot ceea ce putem spune este că utilizatorii noștri sunt protejați împotriva software-ului periculos care poate spiona, fura sau sabota date din computerele lor.

Compania Kaspersky Lab a fost întotdeauna foarte clară în legătură cu politica sa de detecție a malware-ului: noi detectăm și remediem toate formele de programe malware, indiferent de originea sau de scopul lor. Mai mult, compania nu face «whitelisting» pentru niciun fel de mostre de malware, nici măcar pentru cele folosite pentru «urmărire legală». Se poate lesne imagina o situație în care un astfel de program malware ajunge pe mâinile cui nu trebuie și poate fi folosit pentru atacuri împotriva organizațiilor de aplicare a legii sau a utilizatorilor obișnuiți.”


CyberScoop, o companie importantă de media axată pe știri despre securitate cibernetică și noutăți din domeniul IT, a aflat că un raport al Kaspersky Lab a deconspirat recent o operațiune de spionaj cibernetic a SUA în domeniul contraterorismului. Potrivit unor oficiali ai serviciilor de informații americane, operațiunea viza membrii ISIS și al-Qaeda.

Pe 9 martie, Kaspersky a anunțat public o campanie malware internațională numită „Slingshot”. Potrivit specialiștilor companiei, atacul ar fi compromis mii de computere și dispozitive mobile în diferite țări din Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv Afganistan, Irak, Kenya, Sudan, Somalia, Turcia și Yemen.

Kaspersky nu a atribuit „Slingshot” niciunei țări în raportul său, descriind acțiunea doar ca o amenințare persistentă avansată (APT). Dar oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat pentru CyberScoop că „Slingshot” reprezintă un program militar al SUA, desfășurat de unitatea pentru operațiuni speciale (JSOC), o componentă a comandamentului SOCOM.

Campania complexă, despre care cei de la Kaspersky spun că a fost activă timp de cel puțin șase ani, a permis răspândirea unui program malware extrem de invaziv, care ar putea sifona cantități mari de date din dispozitivele infectate.

Slingshot” a ajutat comunitatea de informații din SUA să colecteze date despre teroriști prin infectarea computerelor pe care aceștia le folosesc în mod obișnuit, au declarat surse pentru CyberScoop. Unitățile vizate ar fi situate în internet cafe-uri din țările-țintă. Obiectivele ISIS și al-Qaeda ar folosi aceste locații pentru a trimite și a primi mesaje.

Mai mulți oficiali americani se tem că deconspirarea acestei operațiuni ar putea face ca SUA să piardă accesul la un program de supraveghere valoros, pe durată lungă, și să pună în pericol viețile soldaților.

Dezvăluirea vine într-o perioadă dificilă pentru Kaspersky. Compania se luptă în prezent cu guvernul SUA în instanță, după ce oficiali de la Casa Albă au susținut că software-ul companiei de la Moscova prezintă un risc de securitate națională pentru americani, din cauza legăturilor acesteia cu guvernul rus. Kaspersky a negat în mod constant orice abatere.

Raportarea de către CyberScoop a rolului JSOC la „Slingshot” oferă primul caz cunoscut al unei operațiuni de spionaj cibernetic condusă de SOCOM. În urma informațiilor colectate prin acest mijloc, Pentagonul plasa soldații din trupele speciale pe teren, în teritorii ostile. În ultimul deceniu, SOCOM a contribuit la războiul global împotriva terorismului, după ce a contribuit la multe misiuni sensibile, inclusiv cea în care a fost ucis fostul lider al al-Qaeda, Osama bin Laden.

Un fost oficial din comunitatea de informații a SUA a declarat pentru CyberScoop că raportul făcut public de Kaspersky a determinat SUA să abandoneze și să distrugă o parte din infrastructura digitală utilizată de JSOC pentru a gestiona programul de supraveghere.

Un cercetător Kaspersky implicat în raportul „Slingshot” a declarat că această campanie malware a ilustrat una dintre cele mai calificate și sofisticate operațiuni de hacking documentate public vreodată. Creatorii săi au făcut numeroși pași pentru a-și ascunde identitatea și scopul, făcând ca „Slingshot” să fie extrem de dificil de studiat, a explicat Kurt Baumgartner, cercetător principal în domeniul securității la Kaspersky.

Baumgartner, cetățean american, nu a autorizat raportul „Slingshot”. În schimb, o echipă de patru cercetători, în mare parte din Rusia, s-a ocupat să îl întocmească.

O sursă apropiată de Kaspersky Lab a declarat pentru CyberScoop că unii cercetători au crezut inițial că „Slingshot” ar fi rodul unei colaborări „Five Eyes” - un termen folosit pentru a descrie o alianță a comunităților de informații din Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA. Însă chiar și această variantă era greu de dovedit.

Întrebările adresate companiei ruse dacă știau despre originea militară americană a lui „Slingshot” au rămas fără răspuns.

Chiar și așa, raportul Kaspersky face legătura între Slingshot și spionii SUA.

Malware-ul este alcătuit din module individuale, fiecare purtând un alt titlu, precum „Gollum”, „Cahnadr” sau „NeedleWatch”, potrivit Kaspersky. O informație NSA scursă în 2015 descrie „Gollum” ca un „implant partener” folosit și de alte agenții în afară de NSA. Informația, care circulă între națiunile „Five Eyes”, vorbește despre necesitatea creării unei rețele de date între cele cinci țări care să colecteze informații de la computerele infectate.

Purtătorii de cuvânt ai NSA și SOCOM au refuzat să comenteze.

CyberScoop a vorbit cu câțiva specialiști americani în securitate informatică, iar aceștia au declarat că nu au fost surprinși de faptul că cei de la Kaspersky au publicat un raport care privea o operațiune americană de spionaj cibernetic.

Experții spun că este firesc ca Kaspersky să încerce să oprească atacurile cibernetice adresate clienților săi. Cu toate acestea, alții care au vorbit cu CyberScoop, inclusiv oficiali americani, au declarat că dezvăluirea publică a operațiunii „Slingshot” poate pune în pericol viețile unor agenți secreți sau militari din trupele speciale.

Iar momentul în care Kaspersky a publicat raportul este unul delicat, având în vedere procesul pe care compania l-a deschis împotriva guvernului SUA. Legea privind autorizarea națională din 2018 a interzis utilizarea produselor Kaspersky în instuțiile americane. Rușii acuză că interdicția este neconstituțională.

Măsura luată de americani vine după numeroase rapoarte oficiale conform cărora motorul antivirus al companiei a fost utilizat de spionii ruși pentru a distruge de la distanță documente secrete ale SUA în computerele în care a fost instalat software-ul Kaspersky. Ca răspuns, compania din Rusia a încercat transparentizarea unor informații în octombrie 2017, în încercarea de a convinge oficialii americani că produsele sale nu sunt dăunătoare.

În prezent, nu este clar dacă cei de la Kaspersky au urmărit prin publicarea raportului să atragă atenția asupra conflictului comercial dintre cele două părți sau dacă este o lovitură dată comunității de informații din SUA în războiul împotriva terorismului.

Un înalt oficial american de informații a susținut că „ar fi greu să credem că cei de la Kaspersky nu știau despre ce operațiune era vorba”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri