Sari la conținut

Comunicaţii interceptate între armata siriană şi experţi în arme chimice

Armata americană şi comunitatea de informaţii au interceptat comunicaţii în care armata siriană şi experţi în arme chimice discutau despre pregătirile pentru atacul cu gaz sarin de săptămâna trecută, a declarat un înalt oficial SUA, potrivit News.ro.

Tensions Rise Along The Israeli/Syrian Border

FOTO: Gulliver/Getty Images

Interceptările au făcut parte dintr-o analiză făcută de serviciile de informaţii în orele de după atac, pentru a confirma responsabilitatea pentru folosirea de arme chimice. În aceste condiţii, oficiali americani au declarat că nu există nicio îndoială că preşedintele sirian Bashar al-Assad este vinovat pentru atac.

Statele Unite nu au ştiut înainte de atac că acesta va avea loc, a subliniat oficialul citat de CNN sub acoperirea anonimatului. Washingtonul strânge un volum foarte mare de interceptări de comunicaţii în zone precum Siria sau Irak, iar de multe ori materialul nu este procesat, dacă nu există un eveniment care să necesite o analiză clară.

Deocamdată, nimic din comunicaţiile analizate nu sugerează că armata rusă sau oficiali din serviciile de spionaj de la Moscova au comunicat în legătură cu atacul. Oficialul SUA a explicat, însă, că este posibil ca ruşii să fie mai atenţi în comunicaţii, tocmai pentru a evita interceptările.

În plus, chiar dacă ar exista dovezi clare ale complicităţii ruse, nu este clar dacă Pentagonul sau Casa Albă ar face informaţiile publice, a subliniat un înalt oficial de la Washington.

Atât Guvernul rus, cât şi cel sirian au negat implicarea în atacul chimic soldat cu peste 70 de morţi.