Congresul american ar putea adopta o lege care interzice discriminările rasiale asociate coafurilor

Data publicării:
Coafură afro.
Congresul american ar putea adopta o lege care interzice discriminările rasiale asociate coafurilor

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat vineri pentru interzicerea oricărui tip de discriminare rasială bazată pe aspectul părului şi al coafurilor, informează AFP.

Acest proiect de lege vizează explicit protejarea afro-americanilor care sunt victime ale unor regulamente ce le impun anumite tipuri de coafuri, în special în şcoli şi la locul de muncă.

„În calitate de femeie de culoare care adoră codiţele împletite, ştiu ce înseamnă să fii respins din cauza coafurii mele”, a declarat reprezentanta statului american Missouri, Cori Bush, înaintea votului de vineri.

Exemplele privind acest tip de discriminare sunt numeroase în Statele Unite: la sfârşitul anului 2019, un adolescent de culoare din Texas a fost suspendat din liceul lui şi ameninţat cu exmatricularea dacă nu îşi tundea cozile "dreadlocks", considerate prea lungi. Acea sancţiune a suscitat dezbateri aprinse şi acuzaţii de prejudecăţi rasiale.

În timpul unui turneu şcolar de lupte libere în decembrie 2018, un arbitru i-a ordonat unui licean de culoare să îşi tundă părul sub ameninţarea descalificării sale, argumentând că tânărul avea o coafură ce era neregulamentară.

Opozanţii proiectului de lege, precum republicanul Jim Jordan, i-au acuzat însă pe democraţi că "se îndepărtează de chestiunile care îi preocupă pe americani", precum inflaţia şi preţurile carburanţilor din benzinării.

„Cred că este pe deplin posibil să ne ocupăm de ambele proiecte în acelaşi timp”, i-a răspuns politiciana de culoare Sheila Jackson Lee.

Noul proiect de lege beneficiază şi de sprijinul preşedintelui american Joe Biden.

„Preşedintele consideră că nimeni nu ar trebui să îşi vadă refuzată posibilitatea de a obţine un loc de muncă, de a obţine performanţe la şcoală sau la locul de muncă, de a-şi găsi o locuinţă sau de a-şi exercita drepturile din cauza texturii părului sau a coafurii sale”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Textul de lege va merge de acum la Senat, unde soarta lui este însă incertă.

Fără să mai aştepte adoptarea unei legi federale, mai multe state americane au decis deja din proprie iniţiativă să interzică discriminările bazate pe aspectul coafurilor, începând cu California, în vara anului 2019.

Şi, după ce a autorizat timp de mulţi ani doar părul strâns în coc drept coafură permisă femeilor angajate, armata americană şi-a revizuit normele în ianuarie 2021 pentru a reflecta mai bine diversitatea din rândul efectivelor sale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri