Congresul SUA sfidează amenințarea cu veto a lui Trump. Vot definitiv copleșitor pentru bugetul apărării

Data publicării:
congresul sua dealul capitoliului
Congresul SUA, vot copleșitor pentru o lege care nu îi este pe plac lui Donald Trump Foto: Guliver/GettyImages

Congresul SUA a adoptat definitiv vineri un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărare în 2021, sfidând ameninţarea cu veto a lui Donald Trump. Legea bugetului apărării, care a fost deja aprobată marţi de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate zdrobitoare, a obţinut 84 de voturi pentru şi în camera superioară, unde numai 13 senatori au votat împotrivă, relatează Agerpres.

Cele două voturi atât de categorice, din Cameră și Senat, au permis atingerea „super-majorităţii” de voturi necesare pentru a permite trecerea peste un eventual veto prezidenţial.

Între altele, textul legii se opune planului lui Donald Trump de a reduce prezenţa militară americană în Germania. Pentagonul trebuie să prezinte mai întâi un studiu de impact și nu poate începe reducerea efectivelor decât după cel puţin 120 de zile, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu ar putea avea loc înainte de începerea mandatului lui Joe Biden, la 20 ianuarie.

Textul de lege stipulează că o retragere militară din Germania, „într-o perioadă de ameninţări crescânde în Europa ar constitui o eroare strategică gravă care ar slăbi interesele de securitate naţională ale SUA şi ar fragiliza NATO”.

Înainte de a intra în vigoare, legea trebuie trimisă la Casa Albă pentru promulgare, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul „Articol 230”, care protejează statutul juridic al reţelelor sociale. Or, președintele în exercițiu acuză rețelele sociale că sunt părtinitoare și că sunt împotriva lui.

Miliardarul republican este nemulţumit şi de faptul că legea de finanţare a Pentagonului prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menţinerea sclaviei.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri