Congresul va examina acuzațiile de spionaj ale lui Trump. FBI le respinge

Data publicării:
President Trump Holds News Conference In East Room Of White House
Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump îşi menţine acuzaţiile de spionaj formulate la adresa lui Barack Obama şi a cerut duminică membrilor Congresului să deschidă o investigație cu privire la eventuale interceptări telefonice pe care i le reproşează - fără vreo probă - predecesorului său. Congresul a răspuns pozitiv acestei solicitări, în schimb, FBI a respins acuzațiile. Directorul FBI - aflat în conflict cu președintele - ar fi cerut Departamentului american de Justiţie să respingă insinuările că instituția pe care o conduce a încălcat legea.

President Trump Holds News Conference In East Room Of White House
Foto: Gulliver/GettyImages

Congresmenul republican Devin Nunes a dat asigurări că în Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, al cărei preşedinte este, se va încerca să se afle dacă s-au desfăşurat activităţi de supraveghere „a unor responsabili sau reprezentanţi ai echipei de campanie a unui partid politic”, relatează News.ro.

La rândul său, directorul FBI James Comey a respins duminică acuzaţiile preşedintelui Donald Trump, potrivit căruia predecesorul său, Barack Obama, i-a interceptat discuţiile telefonice. Comey nu crede că există vreo dovadă care să susţină acuzaţiile lui Trump. Mai mult, Comey ar fi cerut Departamentului american de Justiţie să respingă aceste acuzaţii, pentru că insinuează că FBI a încălcat legea.

Departamentul de Justiţie nu a emis deocamdată niciun comunicat în replică la cererea lui Comey.

James Comey are o relaţile dificilă cu Trump după ce, în iulie anul trecut, el a anunţat că nu va recomanda punerea sub acuzare a lui Hillary Clinton, în urma anchetei privind folosirea unor servere personale de e-mail de către candidata democrată la Casa Albă pe vremea când era secretar de stat. Decizia l-a nemulţumit pe Donald Trump.

Președintele Donald Trump, care şi-a petrecut weekendul în Florida, a lansat sâmbătă acuzaţii cu privire la un nou Watergate prin nişte tweet-uri foarte matinale. Ele au fost dezminţite categoric de purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte Obama și cum sunt lipsite de orice element de probă, au provocat mult scepticism în rândul calsei politice americane, notează AFP.

INFORMAŢII „ÎNGRIJORĂTOARE”

„Informaţii cu privire la eventuale anchete motivate politic, chiar înainte de alegerile din 2016, sunt foarte îngrijorătoare”, a insistat, duminică, într-un comunicat, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

„Preşedintele Donald J. Trump cere ca, în cadrul anchetelor lor cu privire la activitatea rusă, comisiile pentru serviciile de informaţii din Congres să-şi exercite autoritatea de supervizare pentru a stabili dacă au fost încălcate în 2016 prerogativele puterii executive”, a adăugat el.

Casa Albă a coborât tonul. Vorbele sunt cântărite, formularea foarte prudentă, spre deosebire de tweet-urile iritate postate sâmbătă de preşedintele american, comentează AFP.

„Cât de jos a putut preşedintele Obama să se coboare ca să-mi pună telefoanele sub ascultare în timpul perioadei sacre a alegerilor? Este Nixon/Watergate”, a scris Donald Trump, catalogându-şi predecesorul drept „tipul rău (sau bolnav)”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

FĂRĂ PROBE

Donald Trump s-a referit astfel la cel mai răsunător scandal din istoria politică americană - Watergate. În 1974, preşedintele republican Richard Nixon a fost nevoit să demisioneze după descoperirea unor microfoane în birouri ale Partidului Democrat.

Această salvă de tweet-uri acuzatoare se pare că a fost declanşată de afirmaţiile - nesusţinute cu probe - ale site-ului de informaţii Breitbart (considerat de extremă-dreapta), al cărui fost patron nu este nimeni altul decât Steve Bannon, consilierul pentru strategie al preşedintelui.

Purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Kevin Lewis, a replicat, dând asigurări, sâmbătă, că acuzaţia este „pur şi simplu falsă”.

James Clapper, şeful serviciilor americane de informaţii (DNI) în timpul președintelui Obama, a declarat că „nicio operaţiune de ascultare nu a fost desfăşurată” de organismele din subordinea sa (17 agenţii de informaţii) împotriva lui Donald Trump.

DOSARE RUSE

Cerând Congresului să-şi extindă anchetele, Trump a făcut el însuşi legătura cu dosarele ruse în care este implicat de la începutul mandatului.

Cel puţin trei comisii din Senat şi Camera Reprezentanţilor au lansat anchete cu privire la ingerinţe ale Rusiei în timpul campaniei electorale, al căror scop a fost să favorizeze victoria lui Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton.

Administraţia Obama i-a acuzat pe ruşi că se află la originea piratării e-mailurilor unor apropiaţi ai lui Hillary Clinton şi a impus sancţiuni Moscovei la sfârşitul lui decembrie.

În plus, contacte multiple între apropiaţi ai lui Donald Trump şi oficiali ruşi, în timpul campaniei şi în săptămânile care au urmat victoriei miliardarului, fac să planeze suspiciunea unei complicităţi.

Consilierul lui Donald Trump pentru securitate naţională Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze pe 13 februarie. Iar săptămâna trecută secretarul Justiţiei Jeff Sessions, de asemenea foarte apropiat preşedintelui, a fost nevoit să dea explicaţii cu privire la conversaţii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.

Fostul director național pentru informații, James Clapper, a dat asigurări că, în mandatul său, nu a avut vreo probă a vreunei complicităţi între anturajul miliardarului şi Rusia. „Acest lucru s-ar putut să se fi revelat după ce am plecat din Guvern”, a subliniat el.

În opinia opoziţiei democrate, acuzaţiile lui Donald Trump la adresa lui Barack Obama au doar scopul să deturneze atenţia de la aceste dosare ruse, care acaparează o mare parte a dezbaterii politice de când a intrat în funcţie.

DIVERSIUNE

„Eu cred că este doar o diversiune pentru deturnarea privirilor de la foarte, foarte gravele interferenţe ale unei puteri străine în democraţia noastră”, a declarat Al Franken, senator democrat.

Relaţiile „politice, financiare sau personale ale lui Donald Trump cu Rusia, acesta este adevărul pe care vrem să-l aflăm”, a subliniat Nancy Pelosi, şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

Aceste noi controverse au loc după ce discursul pe care Trump l-a susţinut marţi în Congres a fost primit favorabil, remarcându-se o schimbare de ton și atitudine.

Săptămâna care începe azi poate fi, de asemenea, plină de controverse. Preşedintele va semna, probabil luni, un nou decret antiimigraţie care urmează să interzică din nou intrarea în Statele Unite a cetăţenilor mai multor ţări musulmane.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri