Consilierul lui Trump pentru relaţiile cu Europa şi Rusia, dat afară. Este al patrulea care părăsește funcția în ultimii 3 ani

Data publicării:
donald trump
Foto: Getty Images

Tom Williams, consilier al preşedintelui american, Donald Trump, pentru Afaceri Europene şi Ruse, va fi înlocuit, fiind a patra persoană care părăseşte această funcţie în ultimii trei ani, informează site-ul de ştiri Axios.com, potrivit Mediafax.

Tom Williams, director interimar pentru Afaceri Europene şi Ruse în cadrul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, va reveni la Departamentul Apărării. Anunţul a fost făcut de Robert O'Brien, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională.

"După doi ani de activitate în Consiliul pentru Securitate Naţională, Tom Williams revine la Pentagon (...)", a declarat O'Brien.

Tom Williams este al patrulea consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene şi Ruse care părăseşte această funcţie în ultimii trei ani. Doi dintre predecesorii săi responsabili de relaţiile cu Rusia, Fiona Hill şi Tim Morrison, au depus mărturii în cadrul procedurii Camerei Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui Donald Trump din cauza presiunilor exercitate asupra Ucrainei. La rândul său, Andrew Peek a fost plasat în concendiu în ianuarie pentru evaluarea profilului de securitate.

În cadrul Casei Albe au apărut disensiuni după ce preşedintele Donald Trump a emis în aprilie o declaraţie comună cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a marca 75 de ani de la întâlnirea trupelor americane cu cele sovietice, în 1945, în eforturile militare comune de învingere a regimului nazist din Germania.

Înlocuirea vine pe fondul polemicilor privind presupusa colaborare a Rusiei cu insurgenţii talibani, împotriva militarilor americani

Înlocuirea consilierului intervine pe fondul polemicilor privind pasivitatea preşedintelui Donald Trump faţă de presupusa colaborare a Rusiei cu insurgenţii talibani afgani. Administraţia Donald Trump va avea o reacţie virulentă dacă se va confirma că Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru a omorî militari americani sau din alte ţări NATO în Afganistan, a afirmat Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Casa Albă a admis că au existat informaţii ale serviciilor secrete despre acţiunile Rusiei în Afganistan, dar susţine că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau confirmate.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense acordate de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri