Crimă transmisă live pe Facebook. Alte evenimente nefericite transmise pe internet

Data publicării:
facebook_live_videos

Facebook își promovează intens serviciul de streaming live și se concentrează pe a reaminti constant utilizatorilor faptul că acesta oferă posibilitatea de a împărtăși cu ceilalți cele mai intime momente. Un bărbat din Cleveland a amintit însă opiniei publice că Facebook Live video poate fi și un instrument prin care pot fi distribuite și evenimente dintre cele mai întunecate, cum ar fi crime sau abuzuri sexuale.

BRITAIN-US-TECHNOLOGY-INTERNET-BUSINESS-JOBS-FACEBOOK
Foto: Getty Images

„Un american a ucis un bătrân şi a transmis crima în direct pe Facebook” - acesta a fost unul dintre cele mai comentate și distribuite titluri în ultima săptămână. La scurt timp după ce a publicat pe pagina personală de pe rețeaua de socializare mai multe filmulețe în care mărturisește că a ucis 13 oameni, Steve Stephens a ucis cu sânge rece un bătrân și a transmis crima în direct pe Facebook. Imaginile violente au rămas două ore pe rețeaua de socializare, înainte ca lui Stephens să-i fie șters contul și, ulterior, au fost preluate de numeroase televiziuni și publicații online din toată lumea. Ucigașul a fost aproape să fie prins, însă, încolțit de polițiști, s-a sinucis.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Facebook a reacționat după eveniment - a răspuns unei solicitări CNN și a declarat că „este vorba despre o crimă oribilă și nu este de acord cu acest tip de conținut”. Ulterior a postat pe blogul companiei și un mesaj al lui Mark Zuckerberg: „Mai avem multe lucruri de îmbunătățit, iar tragedia din Cleveland ne amintește acest lucru”, spune șeful Facebook.

Totuși, potrivit Fortune, evenimenul nu este primul de acest tip transmis în direct pe rețeaua de socializare. De la lansarea serviciului Live video în urmă cu un an au fost înregistrate mai multe cazuri de persoane care au transmis live morți și acțiuni violente. Potrivit sursei citate, în unele cazuri imaginile au fost înlăturate imediat, dar au existat și videoclipuri care au rămas online.

Anul trecut, de exemplu, Antonio Perkins din Chicago a fost împușcat și ucis în timp ce transmitea live pe Facebook imagini cu el și prietenii săi în timp ce consumau alcool pe stradă, într-un cartier rezidențial. Videoclipul a fost vizionat de sute de mii de ori în câteva ore și Facebook l-a păstrat online, declarând pentru CNN că acesta „nu încalcă normele și standardele companiei”.

În iulie, Philando Castile din Minneapolis a fost împușcat de poliție în timpul unei opriri de rutină, iar moartea sa a fost filmată și transmisă flux live de prietena lui, Lavish Reynolds, în timp ce fiica ei stătea pe bancheta din spate. În acest caz, filmarea pe care Facebook nu eliminat-o decât mult mai târziu, a generat proteste cu privire la violența poliției împotriva persoanelor de culoare din SUA.

Au existat, de asemenea, mai multe cazuri care au fost la fel de tulburătoare, chiar dacă acestea nu au implicat o crimă. În ianuarie, o fată de 12 ani a transmis live pe Facebook momentul în care se sinucide, într-un clip care a arătat-o legând o frânghie de un copac și spânzurându-se. Facebook a primit critici atunci pentru că a lăsat clipul online pentru mai mult de două săptămâni.

În ianuarie, un grup de patru bărbați și femei din Chicago a transmis în live un atac asupra unui tânăr cu dizabilități care era legat, avea căluș la gură, și era tăiat cu un cuțit (mai târziu el a scăpat, iar cei patru au fost în cele din urmă arestați de către poliție).

Luna trecută mai mulți adolescenți din Chicago au transmis flux live agresiunea sexuală asupra unei fete de 15 ani, folosind Facebook. Potrivit poliției, la un moment dat mai mult de 40 de persoane s-au uitat simultat la atac, dar nimeni nu a contactat autoritățile.

Facebook nu este singura companie care are de a face cu acest tip de clipuri violente, clipuri similare sunt încărcate pe YouTube, inclusiv cele cu sinuciderea fetiței în vârstă de 12 ani. Dar Facebook a petrecut atât de mult timp și a cheltuit resurse pentru promovarea funcției Live Video, iar acest lucru atrage cu sine critici de fiecare dată când un astfel de eveniment are loc. Dacă ar dori, Facebook ar putea limita numărul celor care pot transmite imagini video live, dar nu face asta tocmai pentru că vede în această funcție o parte importantă a viitorului media, iar asta înseamnă că este foarte probabil să vedem curând alte evenimente precum cele menționate mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri