Criză a companiilor de energie electrică din Texas. Cel mai mare furnizor a intrat în insolvență

Data publicării:
Power line in a rural area

Cel mai mare și mai vechi furnizor de energie elecrică din Texas a intrat, de luni, în insolvență, spunând că decizia vine ca urmare a datoriei de 1,8 miliarde de dolari la operatorul de rețea de stat, transmite Reuters.

Brazos Electric Power Cooperative Inc este una din zecile de furnizori de energie electrică ce se confruntă cu cheltuieli imense din cauza gerului care a lovit luna trecută Texas. Urmările vremii extreme amenință companiile de utilități și energie care se confruntă cu cheltuieli cumulate de miliarde de dolari din cauza penelor de curent, potrivit șefilor acestora.

Temperaturi neobișnuit de reci au afectat aproape jumătate din centralele electrice ale statului la mijlocul lunii februarie, fapt ce a lăsat 4,3 milioane de oameni zile întregi fără căldură sau lumină și care a dus la spargerea țevilor de apă din casele și afacerile texanilor. Brazos și alte companii care s-au angajat să furnizeze energie în rețea și nu au reușit să facă acest lucru au fost nevoite să achiziționeze energie la prețuri mari și să acopere cheltuielile neplătite ale altor firme.

Operatorul rețelei de stat din Texas a declarat vineri că 2,1 miliarde de dolari sunt facturi neplătite, subliniind presiunea financiară care apasă pe firmele de utilități și energie. Mai mulți furnizori probabil vor contesta facturile în zilele următoare, au mai precizat șefii companiilor.

“Sectorul municipal de energie este într-o reală criză”, a declarat Maulin Patani, fondator al furnizorului Volt Electricity, o companie de energie care nu este parte a cooperativei Brazos.

Drept urmare, mai mulţi locuitori ai statului Texas au primit facturi astronomice la energie electrică, în ciuda întreruperilor de curent și a economiei pe care o fac în această perioadă.

În Texas, temperaturile au scăzut la minime extreme acum două săptămâni, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 30 de ani, după ce o masă de aer arctic a coborât pe aproape întreaga suprafaţă a Americii. Aproape 60 de decese au fost atribuite vremii reci din SUA.

Președintele Joe Biden a declarat stare de dezastru major în statul american, unde frigul, lipsa apei și a electricității au afectat milioane de locuitori și au copleșit inclusiv spitalele.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri