Cum a ajuns o misiune secretă a CIA în paginile El Pais. Operațiunea are legătură cu Coreea de Nord

Data publicării:
întâlnire Kim Jong Un Donald Trump
Kim Jong-un și Donald Trump, în 2019 Foto: Getty Images

Cel puţin două persoane care au luat cu asalt Ambasada Coreei de Nord în februarie, la Madrid, de unde au furat două computere, au legături cu Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), dezvăluie în ediţia de miercuri cotidianul spaniol El Pais, relatează AFP.

Donald Trump și Kim Jong Un
Foto: Agerpres

„Cel puţin doi dintre atacatori, care au lovit şi interogat cele opt persoane care se aflau la legaţie, au fost identificate şi au legături cu serviciile secrete ale Statelor Unite”, dă asigurări El Pais, citând surse din cadrul poliţiei şi contraspionajului spaniol (CNI).

Anchetatorii - care au exclus pista unor infractori şi o privilegiază pe cea a unui comando militar care ştia ce căuta - au ajuns la această concluzie după ce au analizat imagini surprinse de camere de supraveghere şi au interogat martori.

Contactat de AFP, CNI a refuzat să facă vreun comentariu.

Potrivit surselor citate de El Pais, obiectivul acestui asalt, care a avut loc cu doar câteva zile înaintea summitului de la sfârşitul lui februarie, la Hanoi, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, „era să obţină informaţii despre Kim Hyok Chol”, ultimul ambasador al Phenianului în Spania.

Expulzat în septembrie 2017, Kim Hyok Chol a devenit între timp una dintre persoanele de încredere ale lui Kim Jong Un şi emisarul său pentru Statele Unite.

El a sosit la Hanoi cu o săptămână înaintea summitului, pentru a pregăti reuniunea împreună cu emisarul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun.

Toto potrivit El Pais, autorităţile spaniole au cerut explicaţii CIA, care a răspuns negativ, însă într-un mod „puţin convingător”.

Serviciile secrete americane ar fi acţionat „probabil în cooperare cu cele din Coreea de Sud”, potrivit cotidianului spaniol.

Asaltul de la Ambasada Coreei de Nord, la 22 februarie, este înconjurat în mister.

Poliţia şi Guvernul spaniole nu au confirmat nimic în mod oficial, însă o nord-coreeană a fost preluată în grijă după ce a fost uşor rănită pe domeniul public, în apropierea ambasadei.

Potrivit El Pais, zece bărbaţi au intrat în sediul ambasadei înarmaţi cu arme false şi le-au pus căluş şi au legat persoanele dinăuntru.

Ei ar fi furat documente, computere şi telefoane, după care au plecat cu vehicule aparţinând ambasadei.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri