Cum a scăpat KSM, creierul atentatelor de la 11 septembrie, printre degetele FBI. Povestea agentului special Frank Pellegrino

Data actualizării: Data publicării:
Khalid Sheikh Mohammed
Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie. Foto: Profimedia

La 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001, un om se gândește în continuare în fiecare zi la numele celui care a pus la cale atentatele. Agentul special FBI Frank Pellegrino este cel care și-a dat seama de ambițiile nebunești ale lui Khalid Sheikh Mohammed cu mulți ani înainte de atacul asupra Turnurilor Gemene și a Pentagonului. El a relatat pentru BBC cum l-a urmărit pe tot globul pe arhitectul atentatelor și cum a fost la un pas de a-l aresta la mijlocul anilor ’90. Ar fi schimbat asta cursul istoriei?

Omul acuzat că a întocmit planul de a deturna avioane pline cu pasageri și de a intra cu ele în simbolurile Americii în urmă cu 20 de ani este judecat acum. Dar puteau oare fi împiedicate planurile lui cu mai mulți ani înainte?

„Era omul meu.”

Frank Pellegrino se afla în camera unui hotel din Malaezia când a văzut la televizor imagini cu avioanele lovindu-se de Turnurile Gemene. Primul lui gând a fost „Doamne, asta e mâna lui Khalid Sheikh Mohammed”.

Ținta și ambiția se potriveau, iar Pellegrino era singurul care știa asta.

Fostul agent FBI l-a urmărit pe Mohammed aproape trei decenii și totuși capul atentatelor de la 11 septembrie așteaptă și acum să fie judecat. Un avocat de-ai lui Mohammed a declarat pentru BBC că ar putea dura încă 20 de ani până la o decizie definitivă.

Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda la acea vreme, este omul asociat cel mai mult cu atacurile de la 11 septembrie. Realitatea este însă că Mohammed - sau „KSM”, cum i se mai spune - este „arhitectul principal”, potrivit comisiei care a investigat atacul. El este omul care a avut ideea și a luat legătura cu al-Qaeda.

Cum a intrat KSM în atenția FBI

Născut în Kuweit, Mohammed a studiat în America, înainte de a lupta în Afganistan, în anii 1980. Cu mulți ani înainte de atacurile de la 11 septembrie, agentul FBI Frank Pellegrino era pe urmele jihadistului.

Pellegrino fusese desemnat de FBI să investigheze atentatul de la World Trade Center, din 1993. Atunci a fost prima dată când numele lui Mohammed a venit în atenția autorităților SUA, pentru că făcuse un transfer de bani unuia dintre cei implicați.

Agentul FBI și-a dat seama de ambițiile lui Mohammed în 1995, când a făcut legătura între el și planul de a arunca în aer mai multe avioane de pasageri deasupra Pacificului. La mijlocul anilor 1990, Pellegrino a fost la un pas de a-l aresta pe KSM, pe care l-a urmărit până în Qatar.

Agentul și echipa lui au mers în Oman, de unde plănuiau să treacă în Qatar  și să-l aresteze pe Mohammed. Un avion era pregătit să-l ducă pe suspect înapoi în State. Dar au întâmpinat rezistență din partea diplomaților americani din Qatar. Pellegrino le-a spus ambasadorului din Qatar și altor oficiali de la ambasadă că are probe împotriva lui Mohammed pentru complotul împotriva avioanelor de linie. Dar agentul spune că oficialilor le-a fost teamă de probemele pe care le-ar putea avea cu țara gazdă.

„Cred că le-a fost teamă să nu tulbure apele”, își amintește Pellegrino.

În cele din urmă, ambasadorul l-a informat pe Pellegrino că autoritățile din Qatar au pretins că i-au pierdut urma lui Mohammed. „Eram furioși și frustrați. Știam că am pierdut o ocazie bună”, spune el.

Dar tot el recunoaște că la mijlocul anilor ’90 Mohammed nu era considerat o țintă de prioritate zero. Pellegrino nu a reușit nici măcar să-l includă pe lista celor mai căutați 10 oameni din Statele Unite. „Mi s-a spus că sunt deja prea mulți teroriti pe listă”.

Se pare că Mohammed a primit un pont că este căutat de SUA și a fugit din Qatar în Afganistan.

Arestat prea târziu

În următorii ani, numele lui KSM a continuat să apară, de multe ori în agendele telefonice ale suspecților de terorism arestați pe întreg globul, devenind clar că este bine relaționat. Aceasta este perioada în care el a mers la Bin Laden cu ideea de antrena piloți care să intre cu avionul în clădiri pe teritoriul Statelor Unite.

Și apoi s-a petrecut atacul de pe 11 septembrie. Suspiciunile lui Pellegrino privind implicarea lui KSM s-au adeverit când un nume important din rețeaua al-Qaeda, aflat în custodia autorităților americane, l-a identificat.

„Toți și-au dat seama că era omul lui Frank. Nimeni n-a fost mai distrus decât mine când am aflat că el era”, își amintește agentul.

În 2003, Mohammed a fost depistat și arestat în Pakistan. Pellegrino a sperat că va fi trimis în judecată pentru acuzațiile la care lucrase atâta vreme. Dar apoi a dispărut. CIA l-a dus într-o închisoare secretă (black site), unde au folosit „tehnici speciale de interogare”.

„Vreau să știu ce știe și vreau repede asta”, spunea atunci un înalt oficial CIA.

Mohammed a fost supus tehnicii de interogare prin simularea înecului (waterboarding) de cel puțin 183 de ori. I s-a făcut hidratare rectală, a fost ținut în poziții incomode, a fost privat de somn, ținut dezbrăcat și i s-a spus că-i vor fi omorâți copiii.

A mărturisit multe comploturi atunci. Dar un raport al Senatului a stabilit ulterior că multe dintre aceste informații au fost născocite de deținut.

Întâlnirea față în față

După ce metodele de interogare ale CIA au ajuns la public, „deținuții de mare valoare”, ca Mohammed, au fost mutați la Guantanamo, în 2006. În sfârșit, FBI a avut acces la el.

În ianuarie 2007, Frank Pellegrino s-a întâlnit față în față cu omul pe îl urmărea de atâta vreme. Stăteau de o parte și de alta a mesei.

„Am vrut să știe că am fost implicat în acuzarea lui în anii ’90”, sperând ca astfel să poată deschide o discuție cu el, pentru a obține informații legate de atacul de la 11 septembrie, își amintește Frank.

Fostul agent FBI nu dezvăluie ce a discutat cu Mohammed, dar spune că „era un tip cuceritor, cu simțul umorului, n-o să-ți vină să crezi”.

KSM a apărut de multe ori „stând mândru” la audieri la Guantanamo, iar Pellegrino îl descrie pe cel mai infam suspect de terorism din lume drept un „Kardashian” în căutare de glorie, adăugând însă că nu arăta niciun fel de remușcări.

Va mărturisi sau va va merge până la capăt cu procesul? „Sunt sigur că nu-i pare rău de nimic și că îi place spectacolul”, spune Pellegrino.

După șase zile de discuții, Mohammed a spus că s-a săturat. „Și asta a fost.”

20 de ani și procesul este abia la început

Încercările ulterioare de a face dreptate în cazul atacurilor s-au poticnit. Planul de a ține un proces în New York a eșuat din cauza opoziției publice și politice.

„Toată lumea striga Nu-l vreau pe omul ăsta la mine-n curte. Țineți-l la Guantanamo”, spune Pellegrino, el însuși un new yorkez.

Apoi s-a înființat un tribunal militar la Guantanamo. Dar procedurile greoaie, combinate cu pandemia de coronavirus, care a închis baza, au tergiversat dosarul. Procesul s-a reluat săptămâna aceasta, dar un final pare foarte îndepărtat.

Avocatul lui Mohammed crede că audierile au fost realuate acum pentru a arăta presei că e întâmplă ceva în preajma comemorării a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie. David Nevin a declarat pentru BBC că se așteaptă „să dureze circa 20 de ani până la o sentință finală în proces”.

Avocatul apărării de ocupă de acest caz din 2008. Planul inițial era ca procesul să înceapă imediat. Dar nici măcar acum nu a început judecata, spune avocatul, precizând că s-a ajuns „la al optulea sau al nouălea judecător”, depinde cum numeri.

Judecătorul trebuie să citească mai întâi circa 35.000 de pagini cu transcrierile audierilor de până acum și miile de moțiuni ale „celui mai mare proces penal din istoria Statelor Unite”, cum îl descrie Nevin.

Și cel mai controversat.

„Tehnici speciale de interogare”

În primul rând pentru că toți cei cinci acuzați au fost ținuți în închisori secrete CIA și supuși „tehnicilor speciale de interogare”.

Acest lucru a condus la argumente că probele au fost alterate de ceea ce s-a întâmplat în închisorile secrete.

Statele Unite „au organizat și implementat un program clar definit de a-i tortura pe acești oameni”, afirmă avocatul Nevin. Aceste metode oferă nenumărate posibilități de a face recurs împotriva oricărei condamnări, prelungind lucrurile cu ani de zile.

Nevin nu dă detalii despre cum e să fii avocatul unuia dintre cei mai faimoși acuzați din lume. Spune doar că, inițial, clientul său a fost „foarte sceptic” în a fi apărat de un avocat american, astfel că a durat mult până când cei doi au ajuns să se cunoască.

Când Mohammed era ținut într-o zonă ultrasecretă a unei baze navale, avocații au fost luați cu un microbuz cu geamuri opace și plimbați circa 45 de minute, pentru a-i dezorienta, povestește Nevin. Acum însă știe că clientul spu este deținut într-un loc mai puțin secret, Camp 5.

Echipa de avocați este conștientă că familiile victimelor, care au venit cu avionul la audieri, sunt afectate. Unele dintre rudele victimelor îi vor confrunta pe avocații ca Nevin, pentru că îi apără pe acuzați, iar alii vor pune întrebări despre proceduri.

„Ne străduim din greu să nu facem și mai greu de îndurat durerea și suferința cu care acești oameni trăiesc de atâția ani.”

Și-a amânat ieșirea la pensie

Un alt motiv pentru care lucrurile trenează atâta este că procesul se poate încheia cu pedeapsa capitală, ceea ce ridică miza, mai crede avocatul.

„Procesul era gata de mult, dacă guvernul nu încerca să obțină pedeapsa cu moartea pentru acești oameni.”

Pellegrino și-a amânat ieșirea la pensie cu trei ani, în speranța că se va înființa tribunalul militar de la Guantanamo, unde se așteaptă să fie chemat la audieri.

„Aș fi vrut să fac asta cât încă eram în activitate”, spune el.

Dar agentul special ajunsese la vârsta pensionării și a părăsit FBI.

După ce a traversat lumea în lung și-n lat urmărindu-l pe Mohammed, fostul agent FBI are acum un puternic sentiment de nereușită, întrebându-se dacă arestarea lui în anii ’90 ar fi împiedicat atacurile de la 11 septembrie 2001.

„În fiecare zi îmi vine în minte numele lui și nu e un gând plăcut”, spune Pellegrino.

„Timpul vindecă. Așa stau lucrurile.”

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri