Cum i-a vândut Donald Trump unui oligarh rus o vilă la un preț de două ori mai mare

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump in Iowa 2016 GettyImages-497920448

Politico.eu a dezgropat o tranzacție de acum opt ani, pe care Donald Trump a încheiat-o cu miliardarul rus Dmitry Rybolovlev, în contextul recentelor acuzații al democraților că republicanul este ajutat de Rusia în campania electorală.  Nu de puține ori, Donald Trump a manifestat o atitudine mai deschisă față de Rusia și chiar l-a lăudat pe Vladimir Putin, care în opinia lui, este un „președinte adevărat, nu ca Barack Obama”. Însă, mai recent Donald Trump a fost nevoit să infirme de mai multe ori zvonurile că ar fi ajutat de Rusia în campanie sau că ar avea legături cu oligarhi ruși.

Foto: Gulliver/ Getty Images

Donald Trump s-a văzut nevoit să dea, din nou, explicații cu privire la legăturile sale cu Rusia, săptămâna trecută, după ce a cerut, public, Rusiei să publice emailurile dispărute ale democraților, sugerând astfel că statul rus a fost în spatele atacului cibernetic. Ulterior, a revenit asupra declarațiilor și a subliniat că a fost „ironic” și că nu știe cine a spart emailurile democraților.

„Nu, nu am nimic de-a face cu Rusia. De câte ori trebuie să mă repet? Nu am nimic de-a face cu Rusia”, a spus Donald Trump.

Pe urmă, republicanul și-a amintit de acea dată când totuși a avut afaceri nu cu Rusia, ci cu un miliardar din Rusia. Mai precis a vândut o vilă miliardarului Dmitry Rybolovlev. De asemenea, în 2013, Donald Trump a format un parteneriat cu mogulul imobiliar rus Aras Agalarov pentru a organiza Miss Univers la Moscova, scrie Politico.eu.

„Cel mai aproape am fost de Rusia, când am cumpărat o casă în urmă cu câțiva ani în Palm Beach cu 40 de milioane de dolari și am vândut-o unui rus cu 100 de milioane de dolari, inclusiv comisioanele”, a spus magnatul imobiliar.

În 2004, la o licitație, Donald Trump a cumpărat Vila L'Amitie din Palm Beach, Florida cu prețul de 41 de milioane de dolari. Magnatul imobiliar nu avea nicio intenție să păstreze vila de 81.738 de metri pătrați, cu un teren de 2,5 hectare, și cu plajă privată cu ieșire la Oceanul Atlantic. Donald Trump voia să o reamenajeze și să o vândă la un preț mult mai mare.

Foto: Twitter/ Luxury Property Show

Timp de patru ani s-a chinuit Donald Trump să vândă vila la prețul de 135 de milioane de dolari, ceea ce i-ar fi garantat că va intra în istorie ca cea mai scumpă tranzacție imobiliară. În 2008, Trump a fost de acord să scadă din preț și a vândut proprietatea cu 95 de milioane de dolari către County Road Property LLC, al cărui deținător este miliardarul rus Dmitry Rybolovlev, relatează Politico.eu.

Dmitry Rybolovlev a recunoscut, în 2008, prin intermediul unui purtător de cuvânt că a cumpărat vila, însă nu s-a mutat în ea. Mai mult, potrivit Politico.eu, miliardarul plănuiește să dărâme proprietatea.

Miliardarul a avut mereu grijă să nu dezvăluie ce bunuri deține și numele său a apărut în dosarele Panama. Bărbatul a mutat printr-un offshore mai multe obiecte de artă din Elveția. Dmitry Rybolovlev a fost implicat în „divorțul secolului” timp de șapte ani cu soția lui, ceea ce ar putea motivul pentru care a ascuns ce bunuri deține. Fosta lui soție l-a acuzat de „infidelitate în serie” și a depus actele pentru divorț. O instanță din Elveția i-a acordat la partaj suma de 4.5 miliarde de dolari, ca mai apoi cei doi soți să încheie o înțelegere în afara tribunalului.

Donald Trump a vorbit despre această tranzacție deoarece arată că a devenit mai bogat cu bani rusești, dar acest lucru nu îl leagă de Vladimir Putin.

„Întrebarea este dacă există dovezi concludente că Trump are interese financiare legate de Rusia. De aceea este foarte important să publice informațiile sale fiscale. Altfel am putea avea un candidat la Casa Albă care este sub controlul unei puteri străine. Votanții merită dovezi că lucrurile nu stau așa”, a spus consultantul democrat Jeremy Rosner, care a lucrat cu Bill Clinton pe când era președinte, pentru Politico.eu.  

Rybolovlev este un oligarh rus. Mare parte din avere și-a făcut-o pe când era directiorul firmei rusești de îngrășământ Uralkali, după destrămarea URSS-ului. Dar nu este deloc iubit de guvernul rus, dimpotrivă a fost criticat de mai mult ori. De asemenea, miliardarul a petrecut un an într-o închisoare rusească, la mijlocul anilor 1990, sub acuzația că a angajat un asasin înainte de a fi exonerat și eliberat. Bărbatul s-a mutat apoi în Elveția și acum trăiește în Monte Carlo.

Donald Trump are mult în comun cu oligarhii ruși: o avere estimată la câteva miliarde de dolari, multă încredere în sine, o dorință pentru a achiziționa trofee și plăcerea de a-și etala bogățiile, scrie Politico.eu.

Spusele lui Donald Trump că nu a făcut investiții în Rusia și că afacerile sale cu ruși sunt limitate sunt foarte greu de verificat. Compania deținută de Trump este una privată așa că nu este obligat să facă publice tranzacțiile pe care le încheie. De asemenea, candidatul republican a refuzat să publice și informațiile sale fiscale personale.  

Citiți și: Donald Trump, într-un nou scandal. A jignit un cuplu pakistanez, al căror fiu a murit în războiul din Irak

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri