400 de foști procurori: Dacă Trump n-ar fi preşedinte, ar fi inculpat de „obstrucţionarea justiției”

Data actualizării: Data publicării:
donald trump getty
Foto: Guliver/Getty Images

Dacă Donald Trump nu ar fi preşedinte, el ar fi inculpat de „obstrucţionarea justiţiei” pe baza elementelor culese de procurorul însărcinat cu ancheta rusă, apreciază peste 400 de foşti procurori într-o scrisoare deschisă, relatează AFP, citată de News.ro.

donald trump getty
FOTO: Getty Images

Raportul procurorului special Robert Mueller ”prezintă mai multe fapte care îndeplinesc criteriile unei inculpări de obstrucţionare”, scriu aceşti foşti procurori federali, care precizează că au lucrat în administraţii republicane şi democrate.

Dacă acest comportament descris nu ar fi fost al unui preşedinte - care nu poate fi trimis în judecată în timp ce-şi exercită funcţia -, el ar fi ”antrenat o inculpare cu privire la mai multe capete de obstrucţionarea justiţiei”, subliniază ei, în această scrisoare deschisă publicată luni pe platforma de Internet Medium.

Scrisoarea lor ar urma să alimenteze argumente ale opoziţiei democrate, care se întreabă pe tema oportunităţii lansării unei proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump.

Un raport al procurorului Mueller arată că nu s-a găsit nicio probă a vreunei complicităţi între Moscova şi anturajul lui Donald Trump

După 22 de luni de investigaţii complexe, procurorul Mueller şi-a predat, la 22 martie, concluziile, într-un raport de anchetă foarte aşteptat.

El scrie în raport că nu a găsit vreo probă a vreunei complicităţi între Moscova şi anturajul lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016.

Robert Mueller prezintă, de asemenea, zece cazuri de presiune tulburătoare exercitate asupra anchetei sale de către preşedinte, începând cu o tentativă de a-l destitui, însă nu se pronunţă cu privire la eventuale urmăriri.

La o zi după prezentarea raportului, secretarul Justiţiei Bill Barr, unicul destinatar al raportului, a conchis cu de la sine putere că aceste elemente nu sunt suficiente în vederea declanşării unei proceduri contra lui Donald Trump.

De atunci, el este acuzat de părtinire de către opoziţie, care-i repoşează faptul că îi refuză accesul la întregul raport Mueller - şi nu doar la versiunea cenzurată şi publicată.

Democraţii s-au declarat luni pregătiţi să deschidă o procedură cu privire la obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului („contempt of Congress”) împotriva lui Bill Barr, în cazul în care nu dă curs cererii lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri