De ce democrații sunt reprezentați de un măgar și republicanii de un elefant. Povestea celor mai cunoscute simboluri electorale din SUA

Data publicării:
De ce democrații sunt reprezentați de un măgar și republicanii de un elefant. Povestea celor mai cunoscute simboluri electorale din SUA
Foto: GettyImages

În toate campaniile electorale din SUA, ilustrații cu măgari și elefanți apar în caricaturi politice, ecusoane de campanie și fotografii distribuite pe internet. Cele două animale - primul reprezentând Partidul Democrat, iar cel de-al doilea Partidul Republican -fac parte din cultura vizuală a Americii, la fel de ușor recunoscut ca Moș Crăciun sau Unchiul Sam. Puțini americani știu însă care este originea acestor simboluri, relatează CNN, care vine și cu o explicație.

Cele două simboluri au fost popularizate de Thomas Nast, primul mare caricaturist politic din America. El și-a publicat desenele în Harper's Weekly, din 1862 până în 1886.

Panica celui de-al treilea mandat”, o caricatură din 1874, este adesea creditată pentru popularizarea elefantului ca simbol al Partidului Republican. Înainte de alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului, publicația New York Herald, care susținea mai mulți candidați democrați, răspândise zvonul că președintele Ulysses Grant, un republican, se gândea să candideze pentru un al treilea mandat în 1876. Nu era ilegal în acel moment, dar nici un demers privit cu bunăvoință.

Nast, care era un susținător al republicanilor, a desenat Herald ca pe un măgar îmbrăcat în pielea unui leu, înspăimântând celelalte animale cu povești sălbatice ale dictaturii lui Grant. Printre aceste animale se numără un elefant enorm și împiedicat, etichetat „Votul Republican”, care pare că este pe cale să cadă de pe o stâncă.

Nast reprezenta politica americană drept o mare menajerie dezordonată. La fel ca cei mai buni caricaturiști, și-a ridiculizat propria tabără aproape la fel ca pe oponenții săi, așa că nu s-a sfiit să reprezinte Partidul Republican ca pe o creatură slabă, cuprinsă de panică și care se îndrepta în mod constant în direcția greșită.

Nici măgarii lui Nast nu se descurcă mai bine. O caricatură din 1879 arată animalul atârnând de coadă, pe cale să cadă într-un abis al „haosului financiar”. De cele mai multe ori, de fapt, desenele sale înfățișează elefanți și măgari la doar câțiva pași de haos - o evaluare destul de corectă a conducerii republicane și democratice din acea vreme.

Elefantul și măgarul au rămas simboluri ale politicii americane, grație ingeniozității lui Nast. Elefantul este și acum simbolul oficial al Partidului Republican. Democrații nu au adoptat măgarul drept simbol oficial, dar este folosit la toate evenimentele electorale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri