Declaraţii neaşteptate din partea viitorului şef al diplomaţiei americane

Data actualizării: Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
FOTO: Gulliver/GettyImages

Rex Tillerson, fost preşedinte ExxonMobil, ales de Donald Trump să preia conducerea diplomaţiei americane, pare să fie în dezacord cu preşedintele ales asupra mai multor subiecte. Cel mai important dintre ele - Rusia, pe care o consideră un pericol.

Probabil că nu vom fi niciodată prieteni cu ruşii, pentru că avem valori diferite”, a spus el. Asta, cu toate că în timpul campaniei preşedintele ales Donald Trump a pledat permanent pentru o apropiere de Rusia, iar Rex Tillerson a fost decorat personal de președintele Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei, în 2012, pentru afacerile încheiate cu Rosneft.

Numirea lui Rex Tillerson în funcţia de secretar de stat a suscitat controverse tocmai din cauza legăturilor acestuia cu Rusia. Ca preşedinte ExxonMobil, viitorul secretar de stat a supervizat investiţiile companiei în Rusia. Se spune că e apropiat de Vladimir Putin.

Deşi s-a ferit să folosească termeni duri la adresa liderului rus, în timpul audierii de nouă ore în Comisia de afaceri externe din Senat, Rex Tillerson a condamnat invadarea Ucrainei, anexarea Crimeei şi sprijinul adus de Rusia forţelor siriene. Aceste lucruri au fost posibile în lipsa unui răspuns viguros al Statelor Unite, a spus el.

În acest moment, Rusia reprezintă un pericol. Aliaţii noştri din NATO au dreptate să fie îngrijoraţi de ascensiunea Rusiei. (...) Rusia trebuie să ştie că ne vom respecta angajamentele şi alianţele. Rusia trebuie să dea socoteală pentru acţiunile sale”, a spus Rex Tillerson.

Spre deosebire de Donald Trump, el a recunoscut implicarea Rusiei în procesul electoral american şi faptul că aceasta a fost probabil ordonată de liderul rus. A pledat însă pentru dialog şi pentru ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, considerând că acestea fac rău mediului de afaceri american.

Avem nevoie de un dialog deschis şi franc cu Rusia în privinţa ambiţiilor sale, ca să ştim ce facem noi mai departe. Acolo unde cooperarea cu Rusia pe baza intereselor comune e posibilă, de exemplu pentru reducerea ameninţării globale a terorismului, aceste opţiuni trebuie explorate. Acolo unde rămân dezacorduri majore, ar trebui să apărăm ferm interesele Americii şi aliaţilor săi”, a afirmat Rex Tillerson.

N-a fost singurul dosar asupra căruia viitorul secretar de stat şi preşedintele ales nu împărtăşesc aceeaşi viziune. Spre deosebire de acesta, el se opune proliferării armelor nucleare. De asemenea, a dat asigurări că Statele Unite vor rămâne angajate în combaterea încălzirii climatice.

E însă de acord cu poziţia dură a lui Donald Trump în ceea ce priveşte China şi are convingerea că ridicarea embargoului împotriva Cubei este o greşeală.

Ferm în privința Chinei

El a declarat miercuri că nu ar trebui să i se permită Chinei accesul la insulele artificiale construite de ea în Marea Chinei de Sud, afirmație care deschide calea unei dispute diplomatice severe între Washington și Beijing, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Activitatea Chinei de construire a insulelor artificiale și instalarea de echipamente militare pe acestea sunt „asemănătoare preluării Crimeii de către Rusia”, a spus Tillerson. El a calificat drept extrem de îngrijorătoare activitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud și consideră că ar fi o amenințare pentru întreaga economie mondială dacă Beijingul ar putea dicta în privința accesului la apele din zona respectivă.

Întrebat dacă susține o poziție mai agresivă față de China, fostul reprezentant al ExxonMobil a răspuns: „Va trebui să-i trimitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construirea de insule se oprește și, în al doilea rând, că accesul ei la acele insule nu va mai fi permis”.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam și insula Taiwan.

De altfel, în privința Taiwanului, Rex Tillerson spune că Statele Unite trebuie să-și reafirme angajamentul față de entitatea considerată de China o provincie rebelă. SUA sunt cel mai mare aliat și furnizor de arme al Taiwanului. Tillerson a ținut totuși să precizeze că „nu are cunoștință de vreun plan de schimbare a poziției privind o singură Chină”.

Pe de altă parte, a subliniat Tillerson, Statele Unite nu mai pot continua să accepte „promisiunile goale” ale Chinei că va spori presiunile asupra Phenianului în legătură cu programul nuclear și cu cel de rachete balistice. În opinia sa, abordarea față de Coreea de Nord ar trebui să fie un „plan pe termen lung” bazat pe sancțiuni și pe punerea lor adecvată în aplicare.

„În cazul în care China nu respectă sancțiunile ONU impuse Coreii de Nord, atunci ar fi nimerit pentru Statele Unite să ia în considerare acțiuni pentru a o obliga”, a avertizat viitorul secretar de stat al SUA.

(surse: Digi24 TV, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri