Dezvăluiri. Donald Trump i-ar fi cerut ajutorul președintelui Chinei pentru a fi reales

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Donald Trump în Biroul Oval
Președintele Donald Trump și fostul său consilier, John Bolton Foto: GettyImages

Donald Trump i-ar fi cerut ajutorul președintelui chinez Xi Jinping ca să fie reales la scrutinul din acest an. Este doar una dintre informațiile care apar în cartea de memorii pe care John Bolton, fostul său consilier pentru securitate națională, o va publica la 23 iunie.

Fost apropiat al liderului american, John Bolton susține în carte că Donald Trump a fost mult mai aproape decât s-a crezut până acum de a-și retrage țara din NATO.

Și asta nu e tot: potrivit fostului consilier, Trump a declarat la un moment dat că jurnaliștii care nu-și dezvăluie sursele sunt „niște gunoaie care merită executate”.

Totodată, președintele nu părea să știe că Marea Britanie deține arme nucleare și și-a întrebat apropiații dacă Finlanda nu face parte cumva din...Rusia.

În acest context, administrația de la Washington face tot posibilul să oprească publicarea cărții și îl dă în judecată pe John Bolton. Oficialii americani susțin că volumul ar conține informații clasificate care ar afecta securitatea Statelor Unite. Cartea se numește „The Room Where It Happened, A White House Memoir”.

Victorie obținută cu soia

În ceea ce privește ajutorul pe care Trump i l-ar fi cerut președintelui Chinei, Bolton spune că era vorba despre cumpărarea de produse agricole din SUA. La o întrevedere bilaterală cu ocazia unui summit în Japonia, în vara anului 2019, președintele chinez și-ar fi exprimat nemulțumirea în legătură cu criticile pe care le primește din SUA.

Trump a crezut, în mod greșit, că Xi Jinping vorbește despre congressmenii democrați și i-a împărtășit frustrarea, scrie The Washington Post, citat de presa internațională. „Apoi, brusc, a adus în discuție viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei, care ar putea influența campania, și cerându-i lui Xi să-i asigure realegerea”, scrie Bolton în cartea sa.  „A accentuat importanța pe care o au fermierii în SUA și a sugerat că dacă China ar cumpăra mai multă soia și grâu, ar putea înclina balanța electorală în favoarea lui. Aș reda cuvintele exacte ale lui Trump, dar procesul de revizuire a cărții înainte de publicare, pe care îl face guvernul, a decis că nu trebuie să fac asta”, susține fostul consilier prezidențial. 

Citatele din cartea lui Bolton descriu o scenă similară și în cazul presupusei tentative pe care ar fi avut-o vara trecută președintele american de a forța Ucraina să-l ajute cu realegerea și să anunțe o investigație anticorupție împotriva contracandidatului său, Joe Biden. 

 

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri