Discurs de adio. Barack Obama îşi ia rămas bun de la americani

Data publicării:
Investigation Continues Into Bombing In New York's Chelsea Neighborhood
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 19: (AFP OUT) U.S. President Barack Obama holds a press conference about the recent bombings in the New York region at the Lotte New York Palace Hotel on September 19, 2016 in New York City. On the evening of September 17, 2016, a bomb placed in a dumpster exploded in lower Manhattan injuring at least 29 people. (Photo by Anthony Behar-Pool/Getty Images)

Cel mai puternic om din lume rosteşte în această noapte discursul de adio. După opt ani la Casa Albă, Barack Obama îşi ia rămas bun de la americani. Va ţine discursul la ora 4 dimineaţa, ora României, şi va putea fi urmărit în direct la Digi24. Preşedintele Statelor Unite, a ales să le vorbească americanilor din Chicago şi nu a făcut acest lucru întâmplător. Acolo, Barack Obama şi-a început cariera politică în anii '90.

La final de eră Obama, sunt americani care au vrut să-i mulţumească preşedintelui pentru cei opt ani de mandat. Oameni obişnuiţi, dar şi personalităţi din Statele Unite care au colaborat îndeaproape cu Barack Obama la diverse proiecte. Puţini au avut ocazia să-i mulţumească faţă-n faţă. Cei mai mulţi au vorbit despre momentele lor cu Barack Obama în faţa camerei, iar înregistrările au ajuns la Casa Albă.

Tom Hanks: „Când a schimbat toate regulile stabilite până atunci în legătură cu Cuba, oferind cea mai succintă motivaţie posibilă, anume că tot ceea ce făcuserăm până atunci nu funcţiona. Ceea ce avea tot sensul din lume”.

Leonardo Di Caprio: „Când eram la ONU şi l-am auzit pe preşedintele nostru spunând că schimbările climatice sunt cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, nu doar generaţia aceasta, ci şi generaţiile viitoare. M-a inspirat”.

Melinda Gates: „Pentru mine a fost vizita alături de preşedinte la câteva şcoli din Boston şi felul în care el a implicat elevii. A fost unul dintre acele momente în care îl vezi conectat, la fel cum l-am văzut pe tot parcursul preşedinţiei sale”.

Ellen DeGeneres: „Când am dansat cu Barack, la petrecerea sa aniversară. E un dansator bun. Nu ar trebui să ascundă asta. Esti un bun dansator!”

Sunt zilele în care preşedintele american îşi face bagajele şi îşi ia rămas bun de la toţi cei cu care a colaborat cât a fost preşedinte. E o perioadă mai relaxată pentru Barack Obama, care a ales oraşul Chicago pentru ultimul său bilanţ prezidenţial.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Încă din vremea lui George Washington, preşedinţii au rostit un ultim mesaj înainte de plecare. Un mesaj adresat poporului american. Marţi noapte, în Chicago, îl voi rosti pe al meu. Am ales Chicago nu doar pentru că este oraşul în care am locuit, mi-am întâlnit soţia şi am întemeiat o familie, ci şi pentru că este locul în care mi-am început carierea în serviciul public”.

În afară de discursul de adio, preşedintele Barack Obama mai are de făcut câteva lucruri în ultimele sale zile de mandat. Poate graţia pe oricine a primit o condamnare în Statele Unite. Excepţie fac oficiali ai statului care au fost inculpaţi pentru încălcarea legii în timpul exercitării funcţiei.

Presa americană scrie că Barack Obama are pe birou 1.400 de solicitări de graţiere, inclusiv din partea fostului agent NSA Edward Snowden, care a dezvăluit informaţii secrete ale Agenţiei şi apoi s-a refugiat în Rusia.

Deocamdată, nu se ştie câte graţieri va semna preşedintele american. Bill Clinton, de exemplu, a graţiat 140 de oameni în ultima lui zi de mandat.

Barack Obama trebuie să-şi treacă în agendă o întâlnire cu familia Trump. Înainte de ceremonia de învestire din 20 ianuarie, familia Obama va fi gazdă pentru familia Trump, pentru a-i oferi ultimele detalii înainte de instalarea la Casa Albă. Potrivit tradiţiei, toate aceste lucruri vor fi discutate la o cafea.

Tot pentru noul preşedinte, Barack Obama va lăsa un mesaj scris. E un bilet pe care Donald Trump îl va găsi în Biroul Oval, în prima zi a preşedinţiei sale. Mesajul în sine rămâne secret, dacă noul lider american nu vrea să-i dezvăluie conţinutul. Se ştie, însă, de la la foştii preşedinţi că biletul e un fel de urare de bun venit la Casa Albă, în care fostul locatar îi povesteşte noului venit despre lucrurile care necesită o atenţie deosebită sau despre stadiul unor negocieri delicate.

În ultima sa zi ca preşedinte, Barack Obama va participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, apoi va pleca de la Casa Albă cu elicopterul, împreună cu familia. Obama a anunţat deja că va rămâne în Washington până când fiica cea mică va termina liceul.

Cu o agendă plină de acţiuni impuse de funcţie, Barack Obama şi-a făcut timp şi pentru o petrecere de adio, la care a invitat mai toate vedetele de la Hollywood, cântăreţi, filantropi, oameni de afaceri, activişti şi apropiaţi ai familiei prezidenţiale. O petrecere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, departe de ochii presei.

Tot săptămâna trecută, Barack Obama şi-a luat rămas bun de la forţele armate americane, într-o ceremonie desfăşurată în Virginia.

Donald Trump mai are doar zece zile şi va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Pe ultima sută de metri de dinainte de preluarea puterii, Donald Trump a stârnit un nou scandal. L-a numit consilier prezidenţial pe unul dintre ginerii săi.

Jarred Kushner e soţul Ivankăi Trump, de mulţi considerată cea mai influentă persoană din preajma candidatului şi, acum, preşedintelui ales Donald Trump.

Numirea lui Kushner, care, la fel ca socrul lui, e un om de afaceri foarte influent, readuce în discuţie criteriile prea personale al alcătuirii noii echipe prezidenţiale, dar şi posibilele conflicte de interese ale lui Trump

Miercuri la americani, joi la noi, Donald Trump va avea ocazia să-şi explice decizia şi să elimine orice îngrijorări. La o zi după discursul de adio al lui Barack Obama, preşedintele ales va susţine prima lui conferinţă de presă din ultima jumătate de an.

Între timp, se parcurg ultimele etape ale tranziţiei. De astăzi, membrii administraţiei Trump sunt audiaţi în Congres. Primul pe listă e Jeff Sessions, un personaj foarte controversat, propus pentru funcţia de procuror general. Sessions a fost nevoit, în ultimele decenii, să răspundă în repetate rânduri acuzaţiilor că e rasist: „Nu sunt rasist, nu sunt insensibil în relaţia cu oamenii de culoare. Am susţinut, în statul meu, activităţile pentru promovarea drepturilor civile. Mi-am făcut treaba cu integritate şi am fost corect cu toată lumea”.

Dar Sessions nu e nici pe departe singurul nume controversat din echipa noului preşedinte american.

Generalul James Mattis sau "Câine nebun", cum mai e el poreclit, a fost desemnat Secretarul Apărării. E cel care spunea, în 2005, următorul lucru: „De fapt, e foarte distractiv în luptă. Ştiţi, e o senzaţie foarte puternică. E distractiv să împuşti oameni. Sunt sincer cu voi. Îmi plac confruntările”.

Rex Tillerson, pus la conducerea diplomaţiei americane, e un alt nume controversat, ca urmare a legăturilor lui cu Rusia. În 2012, de exemplu, a fost decorat de Kremlin.

Înainte ca toţi aceşti oameni să treacă testul Congresului, Donald Trump a anunţat, rupând cutuma, că vrea ca toţi ambasadorii numiţi politic de Barack Obama, adică nu diplomaţii de carieră, să plece din posturi până în 20 ianuarie, data învestirii noului preşedinte.

Cât despre preşedintele ales, presa americană spune că are mari probleme în a găsi mari nume din showbizul american care să-i cânte la ceremonia de învestitură. Are şi o explicaţie, pe care a oferit-o pe Twitter: „Aşa-numitele vedete de prim rang vor toate bilete la inaugurare, dar uitaţi-vă ce au făcut pentru Hillary - NIMIC. Eu vreau OAMENI."

Dincolo de ziua de 20 ianuarie, odată ce se va instala în Casa Albă, Donald Trump nu-şi va avea alături soţia. Cel puţin, nu pentru început. Prima doamnă a decis să rămână în New York în viitorul apropiat, împreună cu fiul de 10 ani.

FOTO: Gulliver/GettyImages

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri