Disney l-a dat în judecată pe Ron DeSantis, după ce liderul republican a atacat de mai multe ori compania

Data actualizării: Data publicării:
papusi mickey mouse in culorile curcubeului
Conflictul a început după ce Disney a criticat legislația din Florida ce interzicea discuțiile cu copiii în sălile de clasă despre sexualitate și identitate de gen. Foto: Profimedia Images

Compania Walt Disney a dat, miercuri, în judecată guvernatorul republican de Florida Ron DeSantis, făcând apel la o instanță pentru a anula eforturile statului de a controla parcul de distracții Disney World. Acțiunea intensifică o bătălie între gigantul de divertisment și un posibil candidat la Casa Albă, transmite Reuters

În acțiunea sa în instanță, Disney îi acuză pe DeSantis și pe susținătorii săi că folosesc ilegal guvernul de stat pentru a sancționa o companie care își exprimă o opinie ce ar trebui protejată de dreptul la libera exprimare. 

Conflictul a început anul trecut, după ce Disney a criticat legislația din Florida ce interzicea discuțiile cu copiii în sălile de clasă despre sexualitate și identitate de gen. DeSantis a atacat în mod repetat ceea ce el numea în declarații publice „woke Disney” (fenomenul „woke” - în traducere literală „trezit” - referindu-se în SUA, și nu numai, la a fi conștient și atent în mod activ la anumite fapte și probleme sistemice importante, în special probleme legate de rasă și de dreptate socială - n.red.). 

Legiuitorii din Florida au aprobat legislația care a sfârșit o oaresce autonomie a Disney în centrul statului Florida, acolo unde se află parcurile de distracții Disney World ce atrag milioane de vizitatori în fiecare an. 

În acțiunea depusă la o instanță federală din Tallahassee, Disney spune că nu a avut de ales decât să ia măsuri în justiție. Procesul intentat arată că este menit să protejeze angajații Disney World, oaspeții și dezvoltatorii săi „față de o campanie neobosită de a transforma puterea guvernamentală într-o armă împotriva Disney, ca represalii față de exprimarea unui punct de vedere politic nepopular cu anumiți oficiali de stat”. 

Fostul director executiv de la Disney, Bob Chapek, a spus că compania s-a opus unui proiect de lege cunoscut în mod formal ca Legea drepturilor parentale în educație. Criticii acestei legi au numit-o legea „Nu spune gay”. 

Acțiunea în justiție susține că un nou consiliu de supraveghere a turismului nominalizat de DeSantis a încălcat drepturile contractuale ale companiei fără a oferi despăgubiri sau un proces echitabil. Compania cere instanței să declare ilegală legislația statului american. 

DeSantis a argumentat că Disney, care are aproape 75.000 de angajați în Florida, a operat timp de decenii beneficiind în mod nedrept de unele avantaje. 

Fostul președinte Donald Trump, favorit pentru a fi candidatul republicanilor la funcția de președinte al SUA, a profitat de atacurile lui DeSantis împotriva companiei, spunând pe rețele sociale că guvernatorul „este distrus de Disney” și avertizând că aceasta își va reduce investițiile în Florida. 

Înainte ca membrii nominalizați de guvernatorul republican să-și preia funcțiile din consiliul de supraveghere, compania a făcut presiuni care au schimbat un acord special de taxare districtuală, limitând acțiunea statului timp de decenii. 

Noul consiliu a spus miercuri că planurile Disney de a extinde Disney World nu se conformează cu legislația de stat și a declarat acel acord ca fiind nul. 

La câteva minute după, compania și-a anunțat acțiunea în instanță. 

Tensiunile ar putea spori sprijinul pe care îl are DeSantis printre votanții republicani americani, potrivit unui sondaj Reuters/ Ipsos, dar în același timp ar putea să-l afecteze în viziunea electoratului mai larg. 

73% dintre respondenți - inclusiv 82% dintre democrați și 63% dintre republicani – au spus că sunt mai puțin dispuși să sprijine un candidat politic care susține legi menite să sancționeze o companie pentru viziunile sale politice sau culturale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri