Distrugătorul invizibil de 4 miliarde de dolari al SUA s-a stricat

Data actualizării: Data publicării:
Zumwalt distrugator invizibil

Zumwalt, nava militară invizibilă de ultimă generație, „perlă a coroanei” Marinei americane, s-a stricat în canalul Panama, în drum spre baza navală din San Diego, a anunțat Marina Statelor Unite, transmite Agerpres.

Zumwalt distrugator invizibil
Foto: http://usszumwalt.org/

Vaporul de aproape 200 de metri lungime, care a intrat oficial în serviciu pe 15 octombrie, a întâmpinat o „problemă mecanică” la trecerea prin canalul Panama iar „durata reparațiilor este pe cale de a fi determinată”, a indicat Marina americană, într-un comunicat. Potrivit site-ului de informații din marina americană USNI News, Zumwalt a suferit o avarie a sistemului său ultra-modern de propulsie, bazat pe turbine cu gaz și motoare electrice. Un oficial anonim al Marinei, citat de AFP, a indicat că reparațiile ar putea dura 10 zile.

US Navy intenționa în urmă cu câțiva ani să se doteze cu 24 de distrugătoare din clasa Zumwalt, dar în 2008 a decis să nu mai comande decât trei, în special din cauza costului ridicat. Acesta a costat mai mult de 4 miliarde de dolari, față de circa 1,5 miliarde cât este prețul navelor militare comparabile. Veritabila centrală electrică de la bord, care o propulsează, ar trebui să permită dotarea distrugătorului, în viitor, cu un tun electric, armă pe care Marina americană încearcă să o dezvolte. Datorită marilor sale suprafețe plane și înclinate, nava ar trebui să beneficieze de amprenta radar a unui simplu vas de pescuit, deși ea cântărește 15.000 de tone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri