Donald Trump îl propune pe „Mad Dog” Mattis ca șef al Pentagonului

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele ales Donald Trump a anunțat joi seara că îl propune pe James Mattis în funcția de secretar al apărării. Este un general în rezervă al corpului pușcașilor marini, căruia i s-a spus „Mad Dog” (câine turbat - n.r.), pentru că este renumit pentru limbajul dur și experiența pe câmpul de luptă din Irak și Afganistan.

Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Gulliver/GettyImages

„Îl vom numi pe Mad Dog Mattis în funcția de secretar al apărării”, a anunțat Trump la un miting în Cincinnati. El a precizat că anunțul oficial va fi făcut luni. 

Dacă nominalizarea acestui general în rezervă în vârstă de 66 de ani va fi probabil salutată în rândul forțelor americane, măsura va trebui să depășească un obstacol birocratic, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Deoarece s-a retras din armată doar de trei ani, în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care va trebui să renunțe la condiția ca un secretar al apărării să fie civil de cel puțin șapte ani înainte de a a prelua o funcție la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuși să îi descurajeze pe senatorii democrați să încerce să blocheze numirea sa, notează AFP.

După o întâlnire recentă cu generalul, Trump a scris pe Twitter despre Mattis că a fost „foarte impresionant”, un adevărat „general al generalilor”.

Pe 23 noiembrie, președintele american ales a explicat că și-a schimbat opinia referitoare la tortura din timpul interogatoriilor, inclusiv cea privind simularea înecului, după ce a discutat cu generalul de marină în rezervă James Mattis, pe care îl are în vedere „foarte serios” să-l numească în fruntea Pentagonului.

„Domnul Mattis mi-a spus: Eu n-am găsit niciodată asta util”, a relatat Trump, adăugând că generalul pune mai multă valoare pe câștigarea încrederii suspecților și pe recompensă, pentru a obține colaborarea.

Viitorul președinte a povestit că a fost foarte impresionat de răspunsul generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: „Dați-mi un pachet de țigări și două beri și voi obține rezultate mai bune decât asta” (tortura prin simularea înecului - n.r.).

Încă de luna trecută Donald Trump declarase că în opinia sa Pentagonul ar trebui să fie condus de un general, și nu de un civil. Dacă va fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi al doilea general care va conduce apărarea americană după generalul George Marshall, în 1950.

Alegerea unui experimentat strateg militar ca șef al Pentagonului este un alt indiciu că președintele ales dorește să se delimiteze de politica externă a președintelui democrat Barack Obama, care s-a bazat pe aliați pentru a lupta împotriva militanților islamiști, dar și că dorește să descurajeze agresiunea rusă și chineză în Europa, respectiv Asia, comentează Reuters.

Mattis este o figură respectată în rândul forțelor armate și este cunoscut pentru neîncrederea sa față de Iran.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri