Donald Trump invocă puteri din timpul războiului pentru a crește producția de minerale esențiale

Data publicării:
Donald Trump semneaza ordine executive
Donald Trump, președintele SUA. Foto: Profimedia

Președintele Donald Trump a semnat, joi, un ordin executiv care vizează creșterea imediată a producției americane de minerale esențiale precum uraniu, cupru, potasiu și aur, invocând Legea producției de apărare pentru a extinde închirierea și dezvoltarea pe terenuri federale, informează CNN.

Mișcarea este menită să ajute SUA să-și reducă dependența de importurile din țări precum China, care domină industria pentru producția și procesarea multora dintre aceste materiale importante.

Ordinul îi dă secretarului apărării, Pete Hegseth, în consultare cu șefii altor agenții ale ramurilor executive, autoritatea de a utiliza Legea producției pentru apărare pentru a facilita avansarea producției interne de minerale.

Actul, care a fost adoptat în 1950 ca răspuns la nevoile de producție din timpul războiului din Coreea, oferă guvernului mai mult control în timpul situațiilor de urgență pentru a direcționa producția industrială. Trump a invocat-o în 2020, la începutul pandemiei de Covid-19.

Ordinul executiv îndrumă, de asemenea, șefii de departamente și agenții relevante, în coordonare cu președintele Consiliului Național pentru Dominanța Energetică, să identifice și să accelereze proiectele prioritare de producție minerală care pot fi „aprobate imediat” sau pentru care se pot elibera imediat autorizații.

„Este imperativ pentru securitatea noastră națională ca Statele Unite să ia măsuri imediate pentru a facilita producția internă de minerale în cea mai mare măsură posibilă”, se arată în ordin.

În termen de 10 zile, Trump îi cere secretarului de Interne, Doug Burgum, să furnizeze o listă cu toate terenurile federale „cunoscute că dețin zăcăminte și rezerve minerale” și „să acorde prioritate producției de minerale și scopurilor legate de minerit ca utilizări principale ale terenurilor în aceste zone, în conformitate cu legea aplicabilă”.

Ordinul mai cere șefilor direcțiilor de Interne, Apărare, Agricultură și Energie să identifice „cât mai multe locuri” unde ar putea avea loc dezvoltarea și exploatarea producției minerale private.

Trump a anticipat acțiunea în discursul său din Congres, la începutul acestei luni, spunând: „Voi lua, de asemenea, măsuri istorice pentru a extinde dramatic producția de minerale critice și pământuri rare aici, în SUA”.

În ziua inaugurării, Trump a semnat un ordin executiv prin care se declară o urgență energetică națională, care spunea că „o amenințare activă la adresa poporului american din cauza prețurilor ridicate la energie este exacerbată de capacitatea redusă a națiunii noastre de a se izola de actorii străini ostili”.

Provocarea care vine din China

Rich Nolan, președintele și directorul general al Asociației Naționale de Mine, a aplaudat demersul lui Trump, denumind intensificarea mineritului american un „imperativ de securitate națională”.

Încurajând procesele de autorizare simplificate și transparente, combinate cu sprijin financiar pentru a contracara manipularea pieței externe, putem contesta în sfârșit extorcarea privind minereurile din China”, a spus el într-un comunicat.

US Geological Survey (USGS) definește mineralele critice ca fiind esențiale pentru economia și securitatea națională a unei țări, cu lanțuri de aprovizionare care sunt vulnerabile la întreruperi. Acestea includ litiu, nichel, cobalt și alte materiale folosite la fabricarea bateriilor, componentelor electrice și semiconductorilor. Aceste piese sunt predominante în vehiculele electrice, telefoanele mobile și alte componente electronice.

China are o poziție dominantă în producția și prelucrarea multor minerale critice. În 2024, SUA s-au bazat pe China pentru peste 50% din importurile sale din unele materiale critice, cum ar fi ytriu, bismut, antimoniu, arsen și pământuri rare, potrivit USGS.

În ianuarie, China a propus restricții asupra exportului de tehnologie și procese utilizate pentru extragerea mineralelor esențiale pentru industria globală a vehiculelor electrice. Planul nu a fost încă finalizat.

Creșterea extragerii și rafinarea mineralelor critice este un obiectiv bipartit. A fost o parte importantă a agendei de energie curată a fostului președinte Joe Biden, impulsionată de legea climatică a fostului președinte din 2022.

În 2022, Biden a invocat în mod similar Legea producției de apărare, adăugând minerale esențiale pe lista articolelor acoperite de lege, cu scopul de a declanșa producția internă și mineritul. Administrația lui Biden a aprobat, de asemenea, câteva proiecte miniere pentru minerale critice.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se întorc ploile în România! Se schimbă vremea în toată țara, anunțul făcut de meteorologi
Digi FM
Sharon Stone, o mamă fericită. De sărbători, alături de cei trei copii ai ei, într-un înduioșător portret de...
Pro FM
Fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, despre iubirea părinților lui: "Când tata a murit, mama și-a tăiat...
Film Now
Ce s-a întâmplat cu adevărat pe platourile filmelor „Jocurile Foamei”. Scena pe care Jennifer Lawrence o...
Adevarul
Președintele unei insule care stă pe aur și cupru are o propunere pentru Donald Trump: „Este disponibilă...
Newsweek
Unele pensii vin prin poștă cu 5 zile întârziere în luna mai. În ce dată se virează pensia pe card?
Digi FM
Săptămâna Luminată 2025. Semnificația și tradițiile fiecărei zile
Digi World
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Kristen Stewart s-a căsătorit cu iubita ei, Dylan Meyer, într-o ceremonie discretă în casa lor. Cine e soția...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...