Donald Trump liniștește Partidul Republican: va numi la Curtea Supremă doar judecători „albi și conservatori”  

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump GettyImages-500116120-3

Donald Trump a publicat o listă cu 11 persoane dintre care, în cazul în care câștigă cursa pentru Casa Albă, ar numi un judecător la Curtea Supremă. Dintre persoanele incluse pe listă doar trei sunt femei și toți sunt „albi și conservatori”, relatează Agerpres.

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Anunțul făcut de Donald Trump ar trebui să asigure aripa conservatoare a Partidului Republican care erau îngrijorați de posibilitatea ca Trump să numească judecători prea moderați pentru gustul lor, spre exemplu magistrați care să sprijine dreptul la avort. 

Selecția îl include, de exemplu, pe Don Willett, un texan dur, membru al Curții Supreme din acest stat și care nu ezită să publice pe contul său de Twitter ținte-mărturii ale reușitelor sale la standul de tir.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un alt candidat luat în calcul de Trump, William Pryor, este un judecător federal catolic care a taxat legea ce autorizează avortul ca fiind „cel mai abominabil lucru din istoria dreptului”.

Aflată la rândul său pe listă, judecătoarea Diane Sykes a devenit renumită prin infirmarea unei hotărâri judecătorești ce restrângea standurile de tir din spații închise din Chicago.

Lista este formată din judecători federali și judecători care sunt membri la Curțile Supreme din mai multe state americane și este aproape identică celei propuse în martie de un responsabil al Heritage Foundation, organizație conservatoare din Washington, căreia Trump i-a delegat această primă selecție.

Dispută între Casa-Alba și senatorii republicani 

Curtea Supremă a SUA numără opt judecători în loc de nouă, după decesul, la 13 februarie, al magistratului conservator Antonin Scalia.

Numirea unui succesor pentru acesta constituie subiectul unei dispute între Casa Albă și senatorii republicani, în condițiile în care miza este enormă, Curtea fiind în prezent divizată între patru judecători conservatori și patru progresiști.

Fermi pe poziția lor, republicanii, majoritari în Senat, refuză să-l confirme pe judecătorul Merrick Garland, numit în martie de către președintele Obama al noulea membru al insituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri