Donald Trump, mesaj important pentru Klaus Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
donald trump getty
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Statelor Unite ale Americii a transmis președintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanților la Summitul de la București, care începe luni.

donald trump getty
Foto: Guliver/Getty Images

Citiţi şi: Rolul Rusiei în ceea ce face Toader

Donald Trump îi mulțumește lui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui summit, adăugând că Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă.

Textul integral al mesajului: 

Le transmit salutări participanților la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări 2018.

Anul trecut am avut onoarea de a susține un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est.

Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte.

Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, țara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale.

Transmit mulțumirile mele domnului Klaus Iohannis, Președintele României, pentru organizarea acestui important eveniment și domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegației americane. Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogății și securități sporite în secolul al XXI-lea.

Vă doresc un forum productiv și încununat de succes!

Ţara noastră primește luni oficiali din Uniunea Europeană şi Statele Unite, care se reunesc în cadrul proiectului Iniţiativa Celor 3 Mări. Este summitul pe care, în momentul anunţării rectificării bugetare, Preşedinţia anunţa că nu îl mai poate organiza, din cauza tăierilor bugetare. Ulterior, președintele a anunțat că va organiza „pe datorie” acest important summit regional.

Iniţiativa Celor 3 Mări este un proiect inițiat de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, și susţinut de 12 state din Europa Centrală şi de Est, adică din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri