Donald Trump ordonă retragerea Gărzilor naţionale din Washington. Proteste în Europa şi în Thailanda

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, în timpul unei informări de presă la Casa Albă.
Președintele SUA, Donald Trump. Foto: Getty Images

Preşedintele american Donald Trump a ordonat duminică retragerea Gărzilor naţionale din Washington, afirmând că situaţia este sub control, în contextul manifestaţiilor declanşate de moartea lui George Floyd, transmit agenţiile internaţionale de presă, informează Agerpres.

Gărzile naţionale „se vor retrage, dar pot reveni rapid, dacă va fi necesar”, a transmis Trump pe Twitter, remarcând totodată că sâmbătă participarea la manifestaţii a fost „mult mai scăzută decât se prevedea”.

Zeci de mii de americani au manifestat sâmbătă, în general paşnic, în numeroase oraşe din ţară. În capitala federală nu a fost înregistrat niciun incident.

Protestele după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale de către poliţie, la finele lui mai, în statul Minnesota au continuat duminică în Spania şi Italia. Circa 3000 de oameni s-au adunat duminică la prânz în faţa Ambasadei SUA la Madrid, scandând în special ultimele cuvinte ale lui Floyd: "Nu pot să respir!". La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui poliţist, filmată de trecători.

Proteste violente în Londra, virtuale în Thailanda

În Thailanda, după interzicerea unei manifestaţii antirasiste, peste 200 de persoane au luat parte la un protest virtual, conectându-se pe site-ul de videoconferinţe Zoom pentru a viziona înregistrări video despre mişcarea "Black Lives Matter" (Vieţile negrilor contează).

Şi la Madrid protestatarii au îngenuncheat şi au ridicat un pumn, gest iniţiat de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick în 2016 pe stadion în timpul intonării imnului SUA.

La Londra mii de protestatari s-au strâns duminică în faţa Ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea poliţiei. Unii protestatari purtau măşti anti-COVID-19 cu sloganul „Rasismul este un virus”. Din nefericire, protestul pașnic a degenerat în lupte de stradă.

Alte mii de oameni s-au adunat în Danemarca, la Copenhaga, în faţa ambasadei americane, în urma unui apel la protest din partea mişcării Black Lives Matter. Peste 12.000 de utilizatori de Facebook au indicat că vor să participe la eveniment.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri