Sari la conținut

Donald Trump renunță la afaceri

Miliardarul Donald Trump, ales președinte al SUA în 8 noiembrie, a anunțat că va renunța la afacerile sale pentru a se dedica funcției de președinte. El a luat această decizie după ce a fost acuzat de conflict de interese.

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City

Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump a anunțat pe Twitter că „renunță cu totul la afaceri” pentru a se concentra pe mandatul său de președinte.

El a precizat însă că nu ia această decizie din cauza criticilor, ci pentru că așa era „important”.

De asemenea, el nu a detaliat cum va renunța la afacerile sale, The Independent anunțând că cel mai probabil afacerile vor fi trecute pe numele unuia dintre fii.

Trump a precizat că va explica decizia sa într-o conferință de la jumătatea lunii decembrie.

 

Mai mulți consilieri pe probleme de etică ai lui Barack Obama și George W. Bush au ceriul Colegiului electoral să nu-l numească în funcție pe Donald Trump tocmai din unui posibil conflict de interese. Ei au precizat că președintele ales trebuie să vândă proprietățile înainte de 19 decembrie, când Colegiul electoral îl numește oficial președinte pe mangat.

„De fiecare dată când va avea de-a face, în străinătate, cu un aliat sau cu un inamic, într-o ţară unde are interese economice, va apărea întrebare cum intră în conflict interesul său financiar personal cu interesele naţionale ale Statelor Unite”, declară Norman Eisen, consilier pe probleme de etică.

O propunere mai radicală a venit de la un senator democrat. El a cerut Colegiului electoral să nu respecte votul din 8 noiembrie și să nu-l voteze pe Donald Trump drept președinte al Statelor Unite.

Potrivit congresmanului, un articol din Constituţia Statelor Unite precizează faptul că nicio persoană care deţine companii sau trusturi nu poate accepta funcţia de preşedinte fără acordul Congresului.

Procedura alegerii liderului de la Casa Albă presupune ca, pe baza votului popular, Colegiul electorilor din toate statele americane să voteze preşedintele. În mod normal, Donald Trump ar trebui să se instaleze la Casa Albă la jumătatea lunii ianuarie.

Anterior, Donald Trump a spus că poate îndeplini ambele atribuțiuni. „Teoretic aş putea să-şi conduc afacerile perfect şi să să conduc şi ţara perfect. Nu a mai existat un astfel de caz”, a spus el.

Preşedintele ales deţine un imperiu de miliarde de dolari, cu 144 de companii active în 25 de ţări de pe întreg globul, din Canada până în China, Filipine, Turcia, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite.

Cum afacerile lui Donald Trump sunt atât de diverse, se pune întrebarea dacă nu cumva deciziile pe care le va lua nu vor viza chiar domeniile companiilor sale.