Donald Trump s-a oferit să finanţeze datoria publică a Italiei pentru anul viitor

Data publicării:
donald trump getty
Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump s-a oferit să finanţeze datoria publică a Italiei pentru anul viitor, scrie presa italiană potrivit căreia liderul de la Casa Albă i-ar fi făcut această propunere premierului italian Giuseppe Conte în timpul unei întrevederi pe care cei doi au avut-o la Washington luna trecută. Şi nu e vorba de puţini bani. Italia, cea de-a patra economie ca mărime a zonei euro, avea la începutul acestui an o datorie publică enormă, în valoare de peste două mii de miliarde de euro. Iar anul viitor are câteva scadenţe semnificative.

Deşi la întoarcerea în ţară, premierul Conte a vorbit cu trei oficiali italieni de rang înalt despre propunerea inedită a lui Donald Trump, nu a explicat însă care au fost condiţiile. Pentru că de-a lungul timpului, apariţiile publice ale preşedintelui american ne-au conturat o idee despre cum face acesta afaceri. Deşi nedeclarate oficial, interese există.

Propunerea pentru Italia aduce aminte de una făcută în aprilie preşedintelui francez Emmanuel Macron. Atunci liderul american i-ar fi sugerat omologului său francez să scoată Franța din Uniunea Europeană în schimbul unui acord comercial favorabil cu Statele Unite.

Acum nu au fost făcute publice intenţiile, discuţia fiind catalogată ca una între patru pereţi. Analiştii au vorbit despre o intenţie de dezbinare a Uniunii Europene, şi nu puţine au fost momentele în care preşedintele american a atacat blocul comunitar.

Italia va avea nevoie de noroc pentru gestionarea datoriei publice. Într-un raport de săptămâna trecută al Goldman Sachs era subliniat că Roma va fi într-o poziţie delicată pentru că se va produce o schimbarea structurală pentru piaţa obligaţiunilor italiene. Va dispărea cumpărătorul de ultimă instanţă al obligaţiunilor. Atât timp cât relaxarea cantitativă a BCE a fost în desfăşurare, cumpărătorii au stat liniştitţi pentru că au ştiut că, dacă vor să vândă un titlu italian va exista cumpărător. Relaxarea cantitativă a BCE se termină în curând şi cu ea dispare şi sprijinul oferit în ultimii ani. Neîncrederea va reapărea. Mai ales că guvernul de la Roma dă şi motive. Propunerea de buget pentru anul viitor va încălca regulile de prudenţă ale Uniunii Europene pentru că va avea cheltuieli mari, iar deficitele vor sări în aer. Relaţia cu blocul comunitar a noului guvern italian riscă să se răcească şi mai tare. Şi atunci îşi caută aliaţi în afară. Inclusiv sunt aruncate priviri către China. Ministrul de finanţe italian pleacă la Beijing pentru a atrage investiţii. Însă aceste discuţii vin într-un moment în care proiectele cu chinezii sunt puse sub semnul întrebării. Pakistanul este aproape de încetarea de plăţi din cauza finanţării foarte scumpe luate din China, iar Malaezia tocmai a anunţat că stopează mai multe proiecte dezvoltate cu chinezi pentru că erau prea costisitoare.

Iar acel presupus ajutor american nu prea are cum să se concretizeze. După ce a apărut informaţia, dobânzile la obligaţiunile italiene au scăzut cu câteva puncte însă au revenit destul de repede. Trump promite ajutoare, dar ideea lui Trump este tratată de oamenii care se pricep cu un zâmbet în colţul gurii. Este şeful guvernului american, dar nu are pârghii administrative prin care să poată determina achiziţii de obligaţiuni italiene. Doar să convingă nişte investitori privaţi sau fonduri de pensii să achiziţioneze. Dar acei cumpărători se expun la riscuri. Şi astfel de mutări pot fi doar simbolice. Deci astfel de promisiuni sunt gogoşi.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri