Donald Trump și-a ales vicepreședintele. Cine este Mike Pence

Data publicării:
mike pence trump GettyImages-546651686

 

Mike Pence şi Donald Trump / FOTO: Gulliver/GettyImages

Alegerea lui Mike Pence drept colistier este una fără mari riscuri pentru Donald Trump, pe de o parte pentru că existau puţine personalităţi aflate pe lista scurtă mai diferite de candidatul la învestitura republicană decât guvernatorul de Indiana, scrie Washington Post, citat de news.ro.

Cotidianul american prezintă 10 informaţii-cheie despre politicianul conservator.

1. ESTE O PERSONALITATE APRECIATĂ DE CONSERVATORI

Mike Pence este o personalitate bine-cunoscută şi în general apreciată în cercurile republicane. El face parte din administraţie din anul 2.000, iar timp de 12 ani a servit în Congres. Guvernatorul a urmat o agendă conservatoare ce i-ar putea asigura lui Trump susţinerea electoratului religios.

2. LEGEA LIBERTĂŢII RELIGIOASE

Pence a devenit cunoscut în toată ţara atunci când a promulgat o aşa-numită lege a libertăţii religioase, în 2015. Mai exact, legea le permite proprietarilor de afaceri din Indiana să refuze contracte pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex, din motive religioase. Criticii spun că legea legalizează, practic, discriminarea.

Legea a fost atât de mediatizată încât, în 2015, la Dineul Corespondenţilor la Casa Albă, Obama a spus în glumă că el şi vicepreşedintele Joe Biden sunt atât de apropiaţi încât, “în unele locuri din Indiana, nu ni se mai serveşte pizza”.

După o săptămână de presiuni exercitate de democraţi, activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale şi marile companii din ţară, Pence a revizuit legea, pentru a include precizarea că nu poate fi folosită pentru a discrimina homosexualii.

3. ESTE UN SOCIALIST CONSERVATOR

Pence se descrie drept un creştin evanghelist care vorbeşte adesea despre credinţa sa. Îi place să se descrie drept un “creştin, conservator şi republican, în această ordine”. În primăvară, Pence a promulgat una dintre cele mai stricte legi în privinţa avorturilor din ţară. Indiana este în prezent al doilea stat din SUA care a interzis avortul chiar şi dacă fătul are dizabilităţi, o lege care va fi, probabil, contestată în instanţă.

Însă nu toţi conservatorii sunt încântaţi de Pence. Unii cred că s-a retras din dezbaterea privind libertatea religioasă la presiunea grupurilor liberale.

4. A FOST PRINTRE PRIMII SUSŢINĂTORI AI MIŞCĂRII CONSERVATOARE TEA PARTY

Unul dintre foştii consilieri ai lui Oence a declarat pentru NBC că a susţinut mişcarea Tea Party , chiar şi înainte de vara anului 2010, când aceasta a luat amploare, pe fondul nemulţumirilor dintre conservatori şi instituţii.

5. L-A SPRIJINIT PE TED CRUZ LA ÎNVESTITURA REPUBLICANĂ

Ochii întregii lumi politice au fost aţintiţi asupra lui Pence în primăvară, când statul său a avut potenţialul de a determina câştigătorul primarelor republicane. Pence a păstrat mult timp tăcerea în legătură cu cel pare care a ales să îl susţină, ceea ce arată cât de profund au divizat aceste alegeri Partidul Republican şi pe liderii săi. Cu patru zile înainte de primare, el a anunţat, oarecum reticent, că îl va vota pe ted Cruz. Însă Pence a încercat să îşi asigure spatele pentru orice posibilitate, spunând: “Nu sunt împotriva nimănui”.

Trump a câştigat în Indiana la o diferenţă de aproape 20%. Cruz s-a retras din cursă în aceeaşi noapte, iar Pence a anunţat că îl va susţine pe Trump.

6. RESPECTAT DE COLEGI

Înainte de a deveni guvernator de Indiana, în 2013, Pence a avut şase mandate în Congres, unde a servit în comisiile pentru afaceri externe şi pentru tehnologie. El a fost în general plăcut şi respectat de colegi. De-a lungul timpului, şi-a temperat latura populistă şi a început să urce în partid. În 2008, colegii săi l-au ales preşedinte al Conferinţei Republicane – numărul trei din grupul parlamentar din Camera Reprezentanţilor. El a avut ca sarcină o remodelare a mesajului partidului, după înfrângerea dură din alegerile din 2008. Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor doi ani maii târziu.

Pence pare să îşi fi păstrat relaţiile la Capitoliu şi după ce l-a părăsit. Săptămâna aceasta, preşedintele camerei inferioare, Paul Ryan, l-a descris drept “prieten personal”.

7. A CANDIDAT LA CONDUCEREA GRUPULUI REPUBLICAN DIN CAMERA REPREZENTANŢILOR

În 2006, când republicanii erau minoritari, Pence a decis să candideze pentru şefia grupului parlamentar împotriva lui John Boehner. Acesta din urmă a obţinut 168 de voturi, iar Pence 27.

8. ESTE CONSIDERAT DE MULT TIMP UN POTENŢIAL CANDIDAT LA PREŞEDINŢIE

În 2010, activiştii conservatorii de la Values Voter Summit l-au votat pe Pence drept cea mai bună alegere de candidat republican la prezidenţiale din 2012 – un test-cheie al susţinerii bazelor, dar nu neapărat o asigurare a succesului. În mod interesant, în cursa respectivă a fost înscris şi fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, aflat şi pe lista scurtă cu posibili colistieri ai lui Trump.

Şi în 2008, numele lui Pence a fost vehiculat ca posibil candidat la preşedinţie.

9. ARE LEGĂTURI CU CEI MAI IMPORTANŢI DONATORI REPUBLICANI

Fraţii miliardari nu s-au implicat deocamdată în cursa pentru învestitura republicană, un semn că nu prea sunt de acord cu Trump. Însă acest lucru s-ar putea schimba dacă Pence candidează alături de Trump: Mai mulţi consilieri ai lui Pence includ legături cu imperiul de afaceri al fraţilor Koch.

10. L-A IDOLATRIZAT PE JOHN F. KENNEDY

Pence a mărturisit că a fost democrat în tinereţe şi că l-a idolatrizat pe John F. Kennedy. Pence a declarat într-un interviu din 2010: “Probabil pentru că am crescut într-o familie catolică irlandeză numeroasă, la fel ca el. Poate pentru că bunicii mei au fost atâtde mândri de primul preşedinte catolic irlandez”, a explicat el, precizând că are şi o cutie cu amintiri din perioada Kennedy.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri