D. Trump şi T. May îşi reafirmă angajamentul faţă de NATO

Data actualizării: Data publicării:
theresa may donald trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May şi-au reafirmat angajamentul faţă de NATO, în urma discuţiilor pe care le-au purtat, vineri, la Casa Albă. În ceea ce privește Rusia, ambii au fost de părere că sancțiunile trebuie menținute, relatează BBC News.

President Trump Meets With British PM Theresa May At The White House
Foto: Gulliver/Getty Images

May a confirmat că Trump este „100% în favoarea NATO”, în pofida unor declaraţii recente prin care preşedintele a catalogat Alianţa Nord-Atlantică drept „depăşită”.

Întrebat despre apelul telefonic programat pentru sâmbătă cu preşedintele rus Vladimir Putin, Donald Trump a respins orice sugestie potrivit căreia el va ridica sancţiunile impuse de Washington Kremlinului. „Este foarte devreme să se vorbească despre acest lucru”, a declarat el pentru presă în conferinţa de presă.

Președintele Trump a subliniat totodată că a avea o relaţie bună cu ţări precum Rusia şi China „ar fi un lucru pozitiv, nu negativ”.

Theresa May, la rândul ei, a fost fermă în privinţa poziţiei UE cu privire la sancţiunile impuse Moscovei. „Noi am fost foarte clari cu privire la faptul că vrem să vedem că acordul de la Minsk este implementat deplin”, a subliniat ea, adăugând că sancţiunile vor rămâne în vigoare până la atingerea acestui obiectiv.

Întrebat cât de bine s-a înţeles cu premierul britanic, Donald Trump a răspuns, în glumă: „Nu sunt chiar atât de impetuos pe cât aţi putea crede”.

Donald Trump, invitat de regină în Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May a deschis șirul liderilor străini care vor veni în vizită la Casa Albă în Administraţia Trump. Întâlnirea cu şefa Guvernului de la Londra i-a permis lui Donald Trump să arate care este politica externă pe care o va urma. Statele Unite vor să aibă o relaţie bună cu toate statele lumii, spune preşedintele american. Nu e cert dacă se va înţelege bine cu Vladimir Putin, dar e sigur că relaţia cu Marea Britanie va fi şi mai bună ca până acum.

Puţin stângace. Aşa poate fi descrisă prima întâlnire de la Casa Albă în era Donald Trump. Oaspete - premierul Marii Britanii, Theresa May. Cei doi lideri au părut puţin încurcaţi de decor la poza oficială şi pentru că în fotografie nu se vedea prea bine bine bustul fostului premier britanic Winston Churchill, staff-ul de la Casa Albă s-a apucat de redecorat, în direct, sub îndrumările atente ale lui Donald Trump: „Haideţi să mutăm asta un pic”.

Odată aceste formalităţi încheiate, cei doi lideri s-au retras pentru o dicuţie tete-a-tete.Theresa May şi Donald Trump sunt hotărâţi să dea un restart relaţiei bilaterale pe care o vor şi mai apropiată decât până acum.

Nu sunt atât de bădăran pe cât credeţi şi cred că ne vom înţelege foarte bine. Ştiţi, este interesant pentru că eu sunt sociabil şi cred că şi tu eşti la fel, Theresa. Şi pot să îmi dau seama de la început dacă o să mă înţelg cu o persoană şi cred că vom avea o relaţie fantastică”, a declarat președintele Statelor Unite.

Cei doi lideri au discutat despre situaţia din Siria, despre viitorul relaţiei cu Rusia, dar şi ce abordare va avea noua administraţie de la Washington în ceea ce priveşte NATO şi aliaţii europeni.

Suntem uniţi în ceea ce priveşte recunoaşterea NATO ca temelie a apărării noastre colective. Astăzi, am reafirmat angajamentul nostru de nezdruncinat pentru această Alianţă. Domnule preşedinte, cred că aţi spus că susţineţi sută la sută NATO”, a spus Theresa May la declarația comună de presă.

Donald Trump a asigurat-o pe Theresa May şi de sprijinul său privind Brexitul.

Cred că Brexit-ul va fi un lucru minunat pentru ţara voastră. Cred că atunci când vă veţi desprinde, vă veţi recăpăta identitatea şi îi veţi avea în ţară doar pe oamenii pe care îi vreţi şi veţi putea să încheiaţi acorduri comerciale libere. Am avut o experienţă foarte rea când eram în cealaltă lume a mea (n.r. - ca om de afaceri). Să obţin aprobări de la Europa a fost un lucru foarte greu”, a mărturisit Donald Trump.

Printre cadourile duse de Theresa May la Casa Albă se numără şi o invitaţie oficială, din partea Reginei Elisabeta a II-a pentru noul lider de la Casa Albă. Donald Trump va ajunge la Londra până la finalul acestui an.

(surse: News.ro, Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri