Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit o oră la telefon

Data publicării:
vladimir putin si donald trump
Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin timp de mai bine de o oră, vineri. Temele au fost posibilitatea încheierii unui nou acord nuclear, Coreea de Nord, Ucraina, dar şi situaţia politică din Venezuela.

donald-trump-telefon
Donald Trump a vorbit mai bine de oră la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin Foto: Gulliver/GettyImages

Kremlinul a confirmat convorbirea telefonică într-un comunicat în care precizează că apelul a fost inițiat de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat presei că Donald Trump şi Vladimir Putin au vorbit despre posibilitatea încheierii unui nou acord nuclear multilateral între SUA, Rusia şi China sau a unei extinderi a actualului acord strategic nuclear SUA-Rusia.

Convorbirea a fost, „în general, pozitivă”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

În ceea ce privește Venezuela, preşedintele american Donald Trump este convins, după ce a vorbit cu Vladimir Putin, că Moscova nu se implică în situația din această țară.

„El (Vladimir Putin - n.r.) nu încearcă deloc să se implice în Venezuela, în afară de faptul că ar dori să vadă că ceva pozitiv se întâmplă în Venezuela”, a afirmat Donald Trump, întrebat despre trimiterea de ajutoare umanitare în această ţară şi despre convorbirea telefonică cu preşedintele rus, relatează agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

„Eu simt acelaşi lucru. Vrem să ajungem cu ajutoare umanitare acolo. Chiar acum oamenii suferă de foame, nu apă, nu au hrană”, a spus Donald Trump la Casa Albă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul slovac Peter Pellegrini aflat într-o vizită în SUA.

BBC notează că a fost prima conversație directă între Donald Trump și Vladimir Putin după ce raportul procurorului special Mueller a conchis că președintele american nu a complotat cu Rusia pentru a fi ales, în 2016.

Întrebat, vineri, dacă l-a avertizat pe Vladimir Putin să nu se mai amestece în următoarele alegeri prezidențiale americane, Donald Trump i-a spus jurnalistei care l-a întrebat aceasta că este „foarte obraznică”. „Nu am discutat despre asta. Buna înțelegere între țări este un lucru bun și vrem să avem relații bune cu toată lumea”, a adăugat Donald Trump.

Însă Casa Albă a recunoscut că în cursul convorbirii telefonice a fost abordat „foarte, foarte pe scurt” și subiectul presupusului amestec al Rusiei în alegerile americane amintindu-se de concluziile raportului Mueller.

În ceea ce privește Ucraina, potrivit Kremlinului, Putin i-a spus lui Trump că noua administrație de la Kiev, după alegerea noului președinte Volodimi Zelenski, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru conflictul din estul țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri