Sari la conținut
News Alert

Donald Trump vrea diminuarea rolului Statelor Unite în NATO

Donald Trump / FOTO: Gulliver/GettyImages

„Cu siguranță că nu ne mai putem permite acest lucru. NATO ne costă o avere și da, protejăm Europa cu NATO, dar cheltuim o grămadă de bani”, a declarat Donald Trump consiliului editorial al cotidianului american Washington Post, într-un interviu.Într-un interviu acordat CNN de asemenea luni, Donald Trump a clarificat că el ar „menține NATO”, dar să plătească mai puțin.

SUA cer de mult timp aliaților din NATO să-și crească cheltuielile militare ca parte a alianței. Dar dacă contribuțiile Washingtonului la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sunt tăiate, aceasta ar marca o schimbare semnificativă în politica externă a Washingtonului cu sprijinul de lungă durată pentru aliații europeni, printre politicienii din cele două mari partide politice din Statele Unite.

SUA au reprezentat 72% din totalul cheltuielilor de apărare ale NATO anul trecut. Țările NATO s-au angajat să-și crească cheltuielile militare cu 2% din PIB, dar numai cinci state membre îndeplinesc în prezent acest obiectiv: Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia și SUA.

Într-o serie de dezbateri republicane, Donald Trump a deplâns în mod repetat că SUA joacă un rol supradimensionat în apărare la nivel mondial, inclusiv în Coreea de Sud, Japonia și Orientul Mijlociu.