Sari la conținut

DOSAR INTERNAȚIONAL | |Donald Trump - portret de posibil viitor președinte

„O cunosc pe Hillary şi cred că ar fi un foarte bun preşedinte sau vicepreşedinte” - scria Donald Trump în 2008, pe blog, într-un comentariu despre alegerile prezidenţialele din acel an, din Statele Unite. Acum, adică opt ani mai târziu, lucrurile stau simţitor diferit. E şi firesc. În 2016, Hillary Clinton îi va fi, cel mai probabil, contracandidat la Casa Albă.

În 2016, Donald Trump crede că el ar fi un foarte bun preşedinte. Insistă că are o viziune clară despre cum va deveni America măreaţă din nou. Cât despre convingeri politice, lui Trump i-a fost greu să se decidă, de-a lungul ultimelor decenii, din ce tabără face parte.

În mai 1993:

Deci, sunteţi democrat?

Da, cam aşa ceva.

În decembrie 1997

Sunteţi un conservator republican?

Cel mai probabil, cred sunt. Sunt destul de conservator. În general, sunt republican.

Acum, nu e doar un republican. E republicanul care vrea la Casa Albă. În doar câteva vorbe, Donald John Trump e politician, om de afaceri şi celebritate de televiziune.

Celebru și bogat. Trei căsătorii, cinci copii

S-a născut pe 14 iunie 1946 în New York şi este fiul unui constructor devenit agent imobiliar. E la a treia căsătorie şi are cinci copii. Licenţiat în economie, Trump a intrat în afaceri ajutându-şi tatăl şi apoi a devenit celebru în America pentru zgârie-norii construiţi în Manhattan şi în marile oraşe. Şi pentru că e faimos, din 2007 are şi o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Te plimbi pe bulevard şi vezi steaua, posibil, a viitorului preşedinte.

Odată cu faima, s-a adunat şi averea, estimată de Forbes la peste 4 miliarde de dolari. Numele Trump e scris cu litere uriaşe pe o clădire de 58 de etaje din Manhattan, acolo unde magnatul îşi are biroul plin de cadouri de la sportivi celebri.

Acela este fotoliul de la The Apprentice. Aici sunt diverse lucruri: casca lui Tom Brady de la SuperBowl, aceasta este centura lui Mike Tyson. Bineînţeles, cea mai frumoasă este priveliştea din New York”, spune Trump prezentându-și biroul.

Tot în Trump Tower se află şi apartamentul luxos în care locuieşte cu cea de-a treia soţie, Melania - un fost fotomodel născut în Slovenia, şi cu fiul lor. E un penthouse de o sută de milioane de dolari, inspirat de Palatul Versailles.

- Locuiţi la etaj?

- Da.

- Într-un penthouse?

- Da.

- Credeţi că la Casa Albă va fi la fel de frumos cum este la dumneavoastră în penthouse?

- Casa Albă este foarte specială. La fel este şi Trump Tower. Dar Casa Albă este un loc special şi reprezintă ceva ce poate fi extraordinar. Şi veţi vedea despre ce vorbesc!

Dacă va ajunge să locuiască la Casa Albă, magnatul politician va trebui să renunţe la afaceri. Nu e îngrijorat de acest lucru, pentru că şi-a pus deja cei trei copii mai mari în funcţii-cheie în companiile sale şi totul este sub controlul familiei. Deocamdată, Trump încearcă să împace şi afacerile, şi politica. Se trezeşte la 5:00 dimineaţa, citeşte ziarele, apoi urmăreşte tot ce e politic la televizor. Spune că nu are timp de sport, dar că se menţine în formă călătorind destul de mult. Când are timp, preferă să joace golf.

„Ajungi să cunoşti oameni pe un teren de golf. Şi afli lucruri despre oameni”, explică magnatul.

Donald Trump are alături familia sa numeroasă. Foarte activă în campania electorală a fost fiica sa, Ivanka. Soţia Melania a preferat să stea în umbră şi, deocamdată, s-a limitat la câteva interviuri.

„A fost alegerea mea să nu mă implic în campanie. Îmi susţin soţul sută la sută, dar avem un fiu de nouă ani, Barron. Mă ocup de el şi este la vârsta la care are nevoie de un părinte acasă”, a explicat Melania Trump.

Cât despre ceilalţi patru copii Trump, din primele două căsătorii ale magnatului, toţi spun că sunt mândri de numele lor, de tatăl lor şi de cum au fost educaţi.

Nu putem spune că nu am fost răsfăţaţi, ar fi ridicol. Dar am fost răsfăţaţi prin educaţie, cu experienţe frumoase. Nu am fost genul de copii care să meargă la colegiu cu un Ferrari. Mereu a trebuit să dovedim că merităm tot ceea ce am primit”, declara Donald Trump jr.

Recapitulăm: Donald Trump are 70 de ani, peste 4 miliarde de dolari, cinci copii, trei căsătorii şi convingerea că va fi preşedintele Americii.

Citiți și: 

DOSAR INTERNAȚIONAL | Donald Trump, o curiozitate americană
DOSAR INTERNAȚIONAL | Cum va arăta America lui Trump?
INTERVIU. Fost consilier al lui George W. Bush: Alegerea lui Hillary Clinton ar fi un câștig pentru NATO