El Chapo se plânge de condițiile din penitenciar. Unde este închis "baronul drogurilor"

Data publicării:
el chapo arestat

Baronul drogurilor din Mexic, El Chapo Guzman, este nemulțumit de condițiile din închisoarea de maximă securitate în care se află, iar nemulțumirile sale variază de la gradul de izolare până la faptul că nu poate pedala pe bicicleta de fitness în timp ce se uită la televizor.

el chapo arestat

El Chapo se află închis în cea mai păzită aripă a Centrului Metropolitan de Corecție, o închisoare federală din Manhattan, în centrul New York-ului. Aripa 10 South este locul în care ajung unii dintre cei mai periculoși condamnați, printre care teroriști ai Al Qaida, traficanți de arme și mafioți. De altfel, un deținut condamnat pentru legături cu mafia a descris închisoarea drept "o cameră de tortură", în care și-a petrecut ani de zile, scrie The New York Times.

Acum, condițiile din închisoare sunt contestate și de baronul mexican al drogurilor, Joaquín Guzmán Loera sau "El Chapo". Acesta susține că este ținut în celulă 23 de ore pe zi, având doar o oră la dispoziție pentru a se întâlni cu avocații săi, și că i-au fost interzise vizitele din partea familiei sau presei. Avocatul lui El Chapo acuză autoritățile că l-au transformat în cel mai păzit deținut din SUA și că nu i se permite să își pregătească apărarea pentru proces.

El Chapo este acuzat că ar fi înființat carteluri de traficanți care au ucis mii de persoane. De două ori a reușit să evadeze din închisorile mexicane, prima dată cu ajutorul unui coș de rufe, iar a doua oară printr-un tunel săpat până în celula sa, motiv pentru care autoritătile americane l-au plasat într-o închisoare de maximă securitate.

Aripa 10 South din centrul de corecție și-a căpătat notorietatea unui loc de coșmar pentru deținuți. Mai mulți dintre cei închiși aici s-au plâns nu numai de condițiile din închisoare, dar și de tratamentele abuzive ale gardienilor. Unul dintre cei mai vechi deținuți din 10 South, Vincent Basciano, capul unei rețele mafiote, a descris locul drept "o cameră de tortură prin care guvernul vrea să îi forțeze pe deținuți să coopereze". Basciano a fost mutat ulterior în închisoarea Supermax, din Florence, pe care a descris-o drept "un hotel de 5 stele, comparativ cu 10 South".

Celulele din aripa centrului de corecție au, de regulă, 5 metri lățime și 2 metri lungime, dar procurorii susțin că El Chapo a primit cea mai mare celule din 10 South și că unele dintre nemulțumirile sale ar fi fost deja rezolvate de conducerea închisorii. Acuzarea mai notează că El Chapo primește acum 6 sticle de apă la fiecare două săptămâni, i se permite să păstreze un ceas și un radio în celulă și că interdicția vizitelor ar fi doar o măsură de precauție. În documentele depuse la tribunal, procurorii mai afirmă că El Chapo are "o armată de avocați cu care petrece 21 de ore pe săptămână, iar izolarea sa este mult mai mică decât a altor deținuți".

Printre nemulțumirile lui El Chapo s-au mai numărat și faptul că, deși are televizor în celulă, nu are vizibilitate de pe bicicleta sa de fitness, ceea ce "îl forțează să aleagă între a privi la TV sau a pedala".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri