Elon Musk devine prea puternic și prea nesăbuit, se tem oficialii americani („The Washington Post”)

Data actualizării: Data publicării:
ecran de smartphone cu elon musk, iar in fundal vladimir putin la birou
Elon Musk devine prea puternic și prea nesăbuit, se tem oficialii de la Washington Foto: Profimedia Images

Elon Musk a devenit un personaj omniprezent. La asta au contribuit și autoritățile americane care în ultimii 20 de ani i-au oferit omului de afaceri  contracte guvernamentale profitabile și exclusive și au pompat miliarde de dolari în proiectele lui. Însă acum, oficialii de la Washington se tem că miliardarul deține prea multă putere în afacerile externe și încearcă să-i limiteze influența la Washington prin finanțarea competitorilor săi.

Parteneriatul de două decenii dintre Elon Musk și guvernul federal a ajutat Statele Unite să redevină o forță dominantă în spațiu și să treacă la mașinile electrice, iar pe omul de afaceri l-a făcut faimos la nivel internațional. Acum însă, mulți oficiali de la Washington, deși îi laudă munca, spun despre Musk că a devenit prea puternic și prea nesăbuit, potrivit „The Washington Post”. Reporterii cotidianului deținut de Jeff Bezos au discutat cu mai mult de 20 de oficiali americani, care au vorbit sub condiția anonimatului. Aproape toți l-au descris pe omul de afaceri drept haotic și arogant, dar genial.

„Elon, omniprezentul”, l-a caracterizat un oficial de a Casa Albă. Acesta spune că miliardarul se consideră un fel de dar pentru omenire, așa încât nu mai are nevoie de reguli, pentru că el știe mai bine.

Elon Musk are relații cu liderii internaționali

Elon Musk și-a cultivat, de-a lungul anilor, relațiile la vârful politicii americane. A cinat cu președintele Barack Obama, a făcut parte din consiliul economic al președintelui Donald Trump și a făcut donații pentru candidații ambelor partide. Însă nu are o relație prea bună cu actualul președinte Joe Biden. Excentricul antreprenor vizitează rar Washingtonul în prezent și e din ce în ce mai critic la adresa guvernului federal. În schimb, vorbește cu președinți și premieri străini, spun persoanele care lucrează direct cu el.

În mai, Musk s-a întâlnit cu Jair Bolsonaro, președintele brazilian ultranaționalist și a declarat că a avut o întrevedere cu Vladimir Putin în urmă cu 18 luni. A negat însă că ar fi vorbit cu președintele rus înainte de a propune propriul său „plan de pace” pentru Ucraina, pentru care a fost aspru criticat.

În plus, vinde rachetele și tehnologia de ultimă oră dezvoltate de firmele lui în Coreea de Sud, Turcia și alte țări, are fabrici Tesla în Germania și China. Acum deține și controlează peste trei mii de sateliți, mult mai mulți decât orice națiune.

Cum a devenit guvernul american dependent de Elon Musk

Deși Elon Musk are mai puțin nevoie de Washington acum că este o putere globală, Washingtonul continuă să depindă de el. Armata americană îi folosește rachetele și serviciile de comunicații prin satelit pentru dronele, navele și aeronavele sale. Mai mult, NASA nu are nicio modalitate de a duce astronauți americani pe Stația Spațială Internațională fără capsula SpaceX. Iar într-un moment în care schimbările climatice sunt o prioritate pentru Casa Albă, Tesla, producătorul auto controlat de Musk, a vândut mai multe mașini electrice decât orice alt constructor american.

Câțiva oficiali guvernamentali de top au declarat pentru „The Washington Post” că lucrează la reducerea dependenței de Musk, inclusiv prin parteneriate și promovarea concurenților săi cărora le sunt oferite contracte guvernamentale și subvenții, inclusiv în domeniul spațial și al mașinilor electrice.

O preocupare-cheie este legată de preluarea Twitter de către Musk și de influența pe care ar avea-o alții asupra sa dacă va controla o platformă pe care unii utilizatori au răspândit dezinformare și au crescut divizarea politică. Un senator american a numit achiziția un pericol pentru democrație.

Politică, afaceri sau nebunie?

Având în vedere că Tesla deține o fabrică în China, iar anul trecut la un eveniment sponsorizat de Kremlin a declarat că plănuiește investiții în Rusia, o serie de oficiali guvernamentali americani se întreabă dacă interesele de afaceri ale lui Elon Musk nu îi afectează opiniile în ceea ce privește afacerile externe.

Un membru al Congresului spune că un lucru este clar: Musk crede că știe cel mai bine și va face tot ce vrea, iar asta poate fi și bine, și rău.

Analiștii arată că Statele Unite au mai avut de-a face cu magnați foarte puternici care dominau industria petrolieră, a căilor ferate sau alte sectoare cheie. Acum este însă diferit, deoarece Musk are capacitatea de a-și proiecta agenda politică prin intermediul tehnologiei, care practic permite fiecărui individ să aibă o audiență foarte mare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri