Elon Musk renunță la funcția de președinte al Tesla și plătește o amendă uriașă

Data actualizării: Data publicării:
elon musk demisie tesla
Foto: Guliver/Getty Images

Compania Tesla a acceptat să îl demită pe Elon Musk din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi să plătească o amendă de 40 de milioane de dolari, în cadrul unei înţelegeri cu SEC (Securities and Exchange Commission, comisia de supraveghere a valorilor mobiliare şi a burselor din SUA), informează DPA, preluată de Agerpres.

Mayor Rahm Emanuel Makes Announcement On Express Train Service To O'Hare Airport
Foto: Guliver/Getty Images

SEC a făcut anunţul sâmbătă, la capătul unei anchete care l-a avut în centrul pe fondatorul Tesla.

Comisia americană pentru Titluri financiare şi Bursă l-a acuzat pe Elon Musk, CEO al companiei Tesla, de fraudă. Şeful companiei era acuzat că a dorit delistarea Tesla de pe bursă cu 420 dolari pe acţiune, o valoare falsă şi înşelătoare, pe care Musk o anunţase pe Twitter.

În 7 august, Elon Musk scria pe Twitter că ar putea delista compania de la bursă, achiziţionând acţiunile de pe piaţă la preţul de 420 de dolari bucata şi dădea asigurări că are fondurile necesare în acest scop. Compania ar fi fost evaluată astfel la 72 de miliarde de dolari. Acţiunile Tesla au crescut brusc după tweet-ul său. După două săptămâni de incertitudini, patronul Tesla a renunţat brusc la plan şi a motivat că operaţiunile ar necesita mai mult timp şi că majoritatea acţionarilor Tesla consideră că este mai bine ca Tesla să rămână listată la bursă. Ulterior, acţiunile s-au prăbuşit.

„De fapt, Musk ştia că tranzacţia potenţială este nesigură şi supusă multor condiţii”, a explicat SEC, care a formulat acuzaţii de fraudă. Comisia a remarcat că mesajele respective prin Twitter au perturbat semnificativ piaţa.

Înțelegerea la care compania Tesla a ajuns cu SEC nu implică nicio recunoaştere a vinovăţiei de către Musk sau de către firma producătoare de autovehicule electrice pe care o conduce. 

Elon Musk va putea rămâne director general, iar viitorul preşedinte al consiliului de administraţie va trebui să îi supravegheze mai bine comunicaţiile.

În ceea ce privește amenda de 40 de milioane de dolari, ea va fi suportată jumătate de Elon Musk și jumătate de companie.

Citiți și: 

Elon Musk, un impostor, vânzător de vise sau vizionar?

Elon Musk vrea să scoată Tesla de pe bursă

Bloomberg: Elon Musk riscă inclusiv închisoarea pentru această postare. Scandal pe Wall Street

Tesla ar putea avem probleme serioase din cauza postărilor pe Twitter ale CEO-ului Elon Musk. Anunțul făcut de autoritățile din SUA

Elon Musk renunţă la planul de 72 de miliarde de dolari pentru Tesla, care a șocat investitorii

Demisie importantă la Tesla. Bursa a reacționat imediat

Încă o demisie la vârf în Tesla. „Mi-am anunţat echipa că voi pleca”

Tesla, anchetată penal în SUA din cauza lui Elon Musk

Elon Musk, dat în judecată pentru fraudă. Ar putea pierde dreptul de a conduce Tesla

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri