Epidemia de coronavirus, pe o pantă descendentă în SUA. Ce spune Anthony Fauci despre deschiderea școlilor și universităților

Data publicării:
coronavirus femeie cu mască
Foto: Profimedia Images

Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut semnificativ în ultimele trei săptămâni în SUA, însă rata de incidență rămâne mult peste cea înregistrată în alte țări. Experţii se întreabă dacă americanii vor avea disciplina să respecte în continuare măsurile de protecţie până când epidemia va fi cu adevărat ţinută sub control, comentează vineri AFP, potrivit Agerpres.

SUA au ajuns joi 43.000 de infectări, în scădere masivă de la 70.000 de cazuri noi pe zi, câte se înregistrau în iulie. Spitalizările s-au redus cu o treime, comparativ cu perioada critică, potrivit Covid Tracking Project, iar numărul morţilor, stabilizat la 1.000 pe zi de la sfârşitul lunii iulie, ar urma în mod normal să înceapă să scadă.

"Sper că săptămâna viitoare vom începe să vedem o reducere" a mortalităţii, a declarat joi directorul Centrului de prevenire şi de luptă împotriva bolilor (CDC), Robert Redfield, într-o discuţie online cu revista medicală Jama.

SUA nu au depăşit totuşi perioada grea. Rata de incidenţă (numărul de cazuri raportat la populaţie) rămâne triplă faţă de cele din Franţa sau Mexic, de exemplu. Iar media din SUA ascunde disparităţi regionale enorme.

"S-a început o inversare a tendinţei în ceea ce eu numesc epidemia din Sud", a spus Robert Redfield. "Însă există semnale îngrijorătoare", a adăugat el, evidenţiind regiunea centrală Midwest, unde cifrele stagnează, în loc să scadă.

"Midwest-ul este blocat în acest moment", a avertizat Robert Redfield. "Nu suntem condamnaţi la un al treilea val în centru", a adăugat însă el.

Teama autorităţilor sanitare este o repetare a scenariului catastrofal din primăvară: presate de preşedintele Donald Trump, numeroase state din sud şi din vest, care nu fuseseră decât puţin afectate în primul val din februarie-aprilie, au relaxat măsurile înainte de a reduce rata de incidenţă la un nivel scăzut, ceea ce a condus la o explozie a cazurilor în iunie şi iulie.

Or, în centru şi în sud numeroase şcoli şi universităţi și-au rechemat elevii şi studenţii la cursuri.

Alabama îşi va redeschide toate campusurile, însă îi va testa în prealabil pe toţi studenţii. În schimb, mari universităţi precum University of North Carolina din Chapel Hill sau University of Notre Dame s-au mutat în online, după ce săptămâna trecută reîncepuseră cursurile fizic, din cauza unor focare de contaminare în căminele pentru studenţi.

În privinţa şcolilor, colegiilor şi liceelor, majoritatea marilor aglomerări urbane (Washington, Chicago, Houston, Los Angeles) au optat pentru o reluare a cursurilor 100% virtuală, însă în zonele rurale au izbucnit multiple focare acolo unde elevii au revenit în clase.

Donald Trump este partizanul unei redeschideri totale şi a unei reveniri la normal, însă guvernul federal lasă totuşi la latitudinea autorităţilor locale să evalueze riscurile. Niciun criteriu epidemic nu a fost fixat la nivel naţional.

"Trebuie reflectat de două ori înainte de a aduce copiii înapoi la şcoală" în zonele roşii stabilite de guvern (rată de incidenţă de peste 100 de cazuri pe săptămână la 100.000 de locuitori), a atras atenţia Anthony Fauci, expert în boli infecţioase al administraţiei, într-un schimb de opinii cu Universitatea George Washington.

"Trebuie ţinut cont de nivelul bolii în zonele din jur" şi închise unităţile de învăţământ dacă va fi necesar, a insistat de asemenea Jennifer Nuzzo, epidemiolog în cadrul Universităţii Johns Hopkins.

Fauci avertizează permanent împotriva unei noi relaxări a măsurilor de protecţie, care s-au dovedit de succes de la New York şi până în Phoenix.

"Avem puterea, chiar înainte de obţinerea vaccinului, să controlăm această epidemie, dacă respectăm principiile de sănătate publică", a spus specialistul în boli infecţioase.

"Mi-ar plăcea atât de mult să văd că întreaga ţară merge în aceeaşi direcţie", a adăugat el.

Însă este nevoie de răbdare: chiar dacă va fi disponibil un vaccin la începutul lui 2021, "revenirea la normal" va lua mai multe luni, timp pentru a vaccina populaţia şi a ajunge la o imunitate colectivă. Ezekiel Emanuel, de la Universitatea Pennsylvania, estimează că va trebui aşteptat până în noiembrie 2021 sau ianuarie 2022.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri