Misterul ”7%” de la alegerile SUA. Se cere renumărarea voturilor

Data actualizării: Data publicării:
colaj hillary clinton donald trump

Un grup de experţi IT şi avocaţi specializaţi în probleme electorale o îndeamnă pe Hillary Clinton să ceară renumărarea voturilor în trei dintre aşa-numitele „swing states” - Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania – unde a câştigat Donald Trump, spunând că rezultatul a fost manipulat sau sistemul de vot a fost atacat de hackeri, relatează New York Magazine citat de News.

colaj hillary clinton donald trump

Din grupul citat face parte, printre alţii, directorul Centrului pentru Securitate şi Societate Informatică al Universităţii Michigan, Alex Halderman.

Experţii nu vor deocamdată să ceară public renumărarea voturilor, preferând deocamdată să facă lobby pe lângă echipa lui Clinton, scrie publicaţia, citând surse apropiate dosarului.

Joi, activiştii au avut o teleconferinţă cu preşedintele echipei de campanie a democratei, John Podesta, şi cu Marc Elias, consilier general de campanie.

Ei au prezentat descoperirile lor, potrivit cărora Clinton a primit cu 7% mai puţine voturi în comitatele din Wisconsin unde au fost folosite maşini electronice de vot decât în cele în care au fost folosite buletine de vor din hârtie sau scannere optice.

Pe baza analizelor statistice, ea ar fi pierdut astfel 30.000 de voturi, în condiţiile în care Trump a învins-o în Wisconsin la o diferenţă de 27.000 de sufragii.

Deşi grupul nu a găsit dovezi ale unor atacuri informatice sau de manipulare, susţine că acest tipar suspect necesită o anchetă independentă – mai ales ţinând cont că administraţia Obama a acuzat Guvernul rus pentru atacuri informatice vizând Comitetul Naţional al Partidului Democrat.

Potrivit rezultatelor oficiale, Trump a obţinut 290 de mari electori, iar Clinton 232. Şaisprezece mari electori, puşi în joc în statul Michigan, nu au fost atribuiţi încă, deoarece nu s-a încheiat numărătoarea voturilor.

Dacă ar obţine cei 16 electori din Michigan, Clinton ar avea nevoie şi de o schimbare a rezultatelor din Wisconsin (10 electori) şi Pennsylvania (20 de voturi), pentru a câştiga alegerile prezidenţiale.

Un factor care complică şi mai mult lucrurile sunt aşa-numiţii „electori trădători”, adică membri ai Colegiului Electoral care nu vor să voteze aşa cum le indică votul popular din statele lor. Până acum, cel puţin şase mari electori au anunţat că vor vota pentru Trump, deşi acesta a câştigat scrutinul în statele lor.

Tabăra Clinton nu are la dispoziţie prea mult timp pentru a contesta alegerile. Astfel, termenul limită pentru a cere renumărarea voturilor în Wisconsin este vineri, în Pennsylvania este luni, iar în Michigan miercuri, 30 noiembrie.

Deocamdată nu este clar dacă democrata va cere o renumărare a sufragiilor. Experţii au prezentat deocamdată numai dovezi indirecte, iar pentru un caz solid ar fi nevoie, pe lângă renumărarea voturilor, de o expertiză autorizată a maşinilor de vot.

O altă problemă, potrivit unui consilier al lui Clinton, este faptul că Preşedinţia vrea un transfer lin al puterii în ţară şi ar prefera ca democrata să nu conteste rezultatul scrutinului.

Directorul de comunicare al lui Clinton, Jennifer Palmieri, nu a comentat informaţiile, dar unii aliaţi ai fostului secretar de stat pledează deschis pentru contestarea scrutinului. Sora lui Huma Abedin, Heba, şi-a încurajat prietenii de pe Facebook să facă lobby pe lângă Departamentul de Justiţie pentru un audit al votului. „Sunaţi la Departamentul de Justiţie (...) şi spuneţi că vreţi un audit privind voturile voastre. Chiar dacă sună ocupat, încercaţi în continuare”, a scris ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri